Hogyan működik a fűmagvetés a gyakorlatban? – 2. rész

istockphoto 1352423081 612x612 1 - Hogyan működik a fűmagvetés a gyakorlatban? - 2. részA fűmagvetés tipikusan kora tavaszi vagy őszi időpontban elvégzendő munkafolyamat. Legalábbis szakirodalom és a józan ész szerint is. Nézzük, hogy ez mennyire állja meg a helyét.

Mikor nem érdemes alkalmazni a fűmagvetést

Tavasszal és ősszel a legideálisabbak az időjárási feltételek a vetés számára. Persze ezt minimálisan befolyásolja, ha automata öntözőrendszerrel rendelkezünk, hiszen akár nyáron is nekiláthatunk a fűmagvetésnek, a rendszer elintézi az öntözést automatikusan.

Nem a legideálisabb időpont a nyár, hiszen a gyomosodás ilyenkor a legerőteljesebb, a vízfogyasztás kiemelkedően magas, a vetés eredményessége ezért sokkal kétségesebb és bizonytalanabb.

Egy extra, kevesek által ismert időpont a fűmagvetésre a tél. Igen, a tél. Tél alá vetésnek hívják ezt a módszert. Ilyenkor a természetre bízzuk a piszkos munkát, vagyis leginkább az öntözést. Nem fagy el a fűmag, nem tud kiszáradni jószerivel, szinte nem kell semmilyen figyelmet fordítanunk rá. Azonban személy szerint mégsem javasolnám.

Tél alá vetés esetén a füvesítendő terület hónapokon keresztül használhatatlan lesz, rá sem lehetne lépni. A szárazabb téli időszakok miatt valamilyen szinten mégis ki van téve az időjárásnak a fűmag. És a madarak kártételéről nem is beszélve. Talán addig, amíg a telek havasak, csapadékosabbak és kiszámíthatóbbak voltak, akkor biztos eredményeket lehetett elérni.

De most a kiszámíthatatlan teleink esetében már minimális kockázatot rejt a tél alá vetés is.
Ha lehet, maradjunk inkább a tavaszi és az őszi vetésnél, ezeknél jobb időpont nincs.

Leggyakoribb kizáró okok a fűmagvetésre

Hiába gondolnánk azt, hogy egy fűmagvetés egy szent grál, ami mindenre jó, mindenhol és mindenkor. Sajnos pár olyan eset van, amikor szinte tilos nekilátni a fűmagvetésnek, mert biztos kudarc lesz.

1. Ha nincs előkészítve a talaj szakszerűen. Ez természetesen igaz a többi füvesítési technológiára is. Ha az öntözés hatására mélyedések, árkok keletkeznek a területen, ha már a vetés alatt is elsüllyedünk bokáig, akkor szinte biztosan halálra van ítélve az egész.

2. Ha nem vagyunk tisztában a leendő gyep igényeivel, gondozási folyamataival, vagyis a gyepápolás alapjaival, akkor nem feltétlenül érdemes belekezdeni, hiszen egy rossz fűnyírás is olyan károkat tud okozni, amely végzetes lehet a gyep számára. Egy nem megfelelő műtrágya, kevés öntözés, vagy túl korai szelektív gyomirtó használat. Ezek mind-mind végzetesek lehetnek.

istockphoto 1135338910 612x612 1 - Hogyan működik a fűmagvetés a gyakorlatban? - 2. rész

3. Ha nincs megfelelő öntözés kialakítva. Ez lehet akár automata rendszer vagy sima egyszerű barkácsáruházi öntözési eszközök. Ne akkor kezdjünk el gondolkozni ezen, ha már kiszórtuk a fűmagot. Elsőként legyen ez letisztázva és leginkább kipróbálva, hogy tényleg a füvesítendő terület egészére kerül-e öntözés és az megfelelő e. Persze ezen kívül valakinek el kell indítania, arrébb kell rakosgatnia az öntözésre használt eszközöket, és mindig a megfelelő időben kell ezt elvégezni. Ha egész nap nincs otthon senki, és nap közben többször is szükség lenne öntözésre, amelyet nem tudunk megoldani, inkább bele se kezdjünk a füvesítésbe, amíg ezek a problémák nem kerültek megoldásra.

Speciális munkafolyamatok

Léteznek olyan megoldások, melyekkel minimálisan ugyan, de növelhető a sikeres fűmagvetés esélye.

1. Csillagkapás bedolgozás tulajdonképpen azt jelenti, hogy a magok elszórását követően egy úgynevezett csillagkapával minimális mélységben bedolgozzuk a talajba a magokat, ezzel minimális extra védelmet adva nekik a kiszáradással szemben. Jó technika, érdemes lehet alkalmazni. 

IMG 20221026 125159 scaled - Hogyan működik a fűmagvetés a gyakorlatban? - 2. rész

2. Ha nincs csillagkapánk, tegyünk félre egy kis friss földet, amivel a magok elszórását követően be tudjuk takarni a magokat. Óvatosan végig járva a területet, szitával vagy kézzel elszórjuk a földet a magok tetejére. Ez az előbbi módszerrel megegyező extra védelmet ad a magoknak.

3. Az úgynevezett Divot javítás technikájából átvéve a módszert, a 2es pontban leírt folyamatot nem csak földdel, de kvarchomokkal is megtehetjük. Ez is ugyan olyan jó védelmet adhat a magoknak, mint a föld. Kinek mi érhető el a kertjében.

Összegzés

Rengeteget lehetne írni a fűmagvetésről még ezen kívül is. De úgy gondolom, hogy a házikerti tulajdonosok számára már így is rengeteg olyan információval tudtam szolgálni, amik vagy megkönnyítik a sikeres fűmagvetést, vagy pénztárca kímélően nem vágnak bele fejetlenül az egész folyamatba, ha még nem állnak készen rá.

Egy biztos. A füvesítés mindig a kert kialakításának az utolsó lépése. Legalábbis, ha szép eredményt szeretnénk elérni. Ezt sose feledjük, ha a sikeres füvesítésen gondolkodunk.

Folyamatosan bővülni fog a blog hasonló bejegyzésekkel, így remélhetőleg minden kérdésre választ kaphatnak majd a kísérletező kedvű tulajdonosok.

Blogcikk ajánlások

Hogyan működik a fűmagvetés a gyakorlatban? – 1. rész

Füvesítési technológiák – vetés, hidrovetés, gyepszőnyeg

Speciális eszközök használata – 1. rész – füvesítés

Friss füvesítés gyepszellőztetése

Közzétette: Dénes Krisztián

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .