Hogyan működik a fűmagvetés a gyakorlatban? – 1. rész

istockphoto 157522459 612x612 1 - Hogyan működik a fűmagvetés a gyakorlatban? - 1. részFűmagvetésről már szinte mindenki hallott, és talán még próbálkozott is vele. De hogy a gyakorlatban ez szakszerűen hogyan működik, arról már nem biztos, hogy mindenki tud. Lássuk tehát milyen is a szakszerű fűmagvetés a gyakorlatban.

Mi is az fűmagvetés?

Fűmagvetésről már olvashattál ezen a blogon számos bejegyzést. Ha mégis lemaradtál volna, a cikk végén megtalálható pár. Kattints rájuk bátran.

De visszatérve a fűmagvetésre, egy olyan technológiája a füvesítésnek, mely nagyvonalakban mindenki számára könnyedén kivitelezhető, és pofon egyszerűen sikereket lehet elérni vele.

Nem kellenek nagy gépek, tartályok, különleges anyagok, mint a hidrovetés esetében. És nem kell több tonnányi gyepszőnyeget megmozgatni és az összeillesztgetéssel bajlódni.

Elég csak egy zsák fűmagot kézbe venni és akár kézzel, akár eszközzel kiszórni a területre. Milyen pofon egyszerű igaz?

Mikor érdemes alkalmazni?

A fűmagvetés szinte bármikor alkalmazható füvesítési technológia. Bármilyen területen, bármilyen talajon, bármilyen évszakban, akár automata öntözőrendszer nélkül is neki kezdhetünk.

Az egyszerűség kedvéért ne vegyük bele, maximum érintőlegesen a hidrovetést az összehasonlításba vagy a példákba, mert ez nem házikerti technológia, míg a fűmagvetés és gyepszőnyegezés akár házilag is kivitelezhető.

Leginkább az alacsony költségvetés az, ami elsőre ezen technológia felé billenti a mérleget.

De egyet nem szabad elfelejteni. Egy gyepszőnyeg, mikor a telepítés helyszínére kerül, jószerivel már 1 vagy 1,5 éves fűmagvetés eredménye. Hiába a kezdeti olcsó ár, azért a gondozás költségessége árnyalja a fűmagvetés alacsony költségeit.

Éppen ezen okok miatt egyre népszerűbb a gyepszőnyegezés a fűmagvetéssel szemben.

istockphoto 1390623943 612x612 1 - Hogyan működik a fűmagvetés a gyakorlatban? - 1. rész

Ha összehasonlítjuk 1,5 év gondozását, végső soron nem biztos, hogy sokkal olcsóbban kijövünk egy fűmagvetéssel. Persze a költségek eloszlása is más. A 1,5 év alatt szépen egyenletesen kerül pénzbe, nem egyszerre nagy összegbe, mint a gyepszőnyegezés.

És érdemes megjegyezni, hogy a fűmagvetés esetén kifejezetten fontos, hogy megfelelő, sőt inkább kiemelkedő gondoskodásban részesítsük már a kezdetektől fogva a vetésünket. Ha ezt nem tudjuk biztosítani, gyakori újrakezdés lehet a vége, ami nem csak költséges, de rendkívül sok időnket is felemészheti. De erről egy kicsit később.

Leggyakoribb okok a fűmagvetésre

Mikor is szeretnénk füvesíteni? Amikor már végre elkészült minden a ház körül, befejezésre került az építkezés, a felújítás, és végre eljutottunk oda, hogy a kerttel is lehet foglalkozni.

Ilyenkor jön két lehetőség a képbe.

1. Vagy elsőre tökéletes eredményt szeretnénk elérni,

2. vagy az eddigi munkákba belefáradva csak egy kis zöld füvet szeretnénk látni a kertben. Mindegy milyet, mindegy hogyan, csak azonnal. Kell a gyerekeknek játékra, ne legyen végre sár vagy porfelhő a nyári szélben. Ugye sokaknak ismerős ez a helyzet?

Mindkét esetben bátran alkalmazható a fűmagvetés. Mivel olcsó, vagyis inkább olcsóbb, mint az egyéb megoldások, ezért, ha mégsem sikerül elsőre, nem volt nagy befektetés. Azért egy gyepszőnyeget taccsra vágni 1 hónap alatt is könnyedén lehet, utána pedig sokáig foghatjuk a fejünket a kidobott pénz miatt.

Bármilyen okból is kezdünk neki a fűmagvetésnek, legyünk elsőként tisztában a gyep gondozásával legalább alap szinten. Mert ez a gondozás, pár héten belül aktuálissá válik. Gyepszőnyeg esetén akár pár napon belül.

Elérkeztünk oda, hogy már tudjuk, mikor is érdemes belekezdeni a füvesítésbe. A következő cikkben megtudhatjuk, hogy mikor nem érdemes belekezdeni a fűmagvetésbe, és mik azok a kizáró okok, amik miatt biztosan kudarcra van ítélve egy fűmagvetés.

Kapcsolódó blogcikkek

Füvesítési technológiák – vetés, hidrovetés, gyepszőnyeg

Speciális eszközök használata – 1. rész – füvesítés

Friss füvesítés gyepszellőztetése

Közzétette: Dénes Krisztián

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .