Speciális eszközök használata – 1. rész – füvesítés

istockphoto 157444265 612x612 1 - Speciális eszközök használata – 1. rész – füvesítés

Füvesítés esetében sem szabad elfelejteni, hogy a megfelelően előkészített, fellazított, feljavított és tömörített talaj az alapja a jól kivitelezett füvesítésnek/gyepszőnyegezésnek.


Talajmaró

Ez az eszköz az, amely gondoskodik a tömörödött, letaposott talaj fellazításáról. Természetesen az ásót is ezen eszközök közé vehetjük, azzal is megfelelően fel lehet lazítani a talajt.

A talajmaró egy olyan eszköz, mely általában ritkán elérhető házikerti felhasználók számára, vagy csak gépkölcsönzés révén. Drága, de precíz és kiváló munkát végző eszközről van szó. Ezért is használják előszeretettel kertépítők és fenntartók.

A gép legfőbb sajátossága, hogy akár egy lépésben képes a kemény, tömör talajból magágyat előkészíteni. Természetesen ez talajtípus, talajkeménység és még sok egyéb tényező függvénye is. De a drágább és profibb gépek már akár erre is képesek lehetnek. 

Egy füvesítés előkészítésénél a lehető legnagyobb mélységben érdemes fellazítani a talajt. A legideálisabb, ha 20-30 cm mélységben tesszük ezt meg. Ilyenkor már olyan mértékű gyeptartó réteget lazítunk fel, ahol a gyep tökéletesen el tud éldegélni, könnyedén tud fejlődni még évekkel később is.

242874115 3012021649015970 6588036199070474941 n - Speciális eszközök használata – 1. rész – füvesítés

Kézi egyengető keret

Folyamatát tekintve eljutottunk odáig, hogy a gyeptartó réteget fellazítottuk, apró morzsás szerkezetűvé tettük. Ilyenkor szükséges egyengetés egy gereblye, vagy egy egyengető keret segítségével.

Ez az eszköz egy olyan szerkezet, mely segítségével sokkal kisebb erőkifejtéssel és sokkal precízebben tudjuk a rotálást követően elegyengetni a talajfelszínt. Igazából bármilyen anyagból, vasból, acélból, alumíniumból vagy fából is készülhet az eszköz. Egy a lényeg, hogy az eszköz alsó fele teljesen sík legyen.

Ez az eszköz nem csak a rotálást követő egyengetésnél használható, de a visszatömörítést követően a megmaradt kisebb egyenetlenségek, gödrök és púpok eltüntetésében is kiváló szolgálatot tud tenni.

Akár a földet fel is tudjuk kaparni vele, de egy leheletnyi réteg friss földet terítve a hengerelt területre szinte tökéletesen sík területet tudunk létrehozni a segítségével.

A használatát nem nehéz elsajátítani, de szép munkát végezni vele nem egyszerű, mindenképp gyakorlást igényel. Egy menetben szinte nem is fog sikerülni a tökéletes eredmény elérése, ezért ne csüggedjünk, ha többször kell átmenni a teljes területen. Ez még a tapasztaltabbakkal is könnyedén megesik.

Gyephenger

Ez az eszköz az, amely segítségével fellazított talajfelszínt ismételten letömörítjük. Furcsának vagy ellentmondásosnak tűnhet a dolog, hiszen nem jó kedvünkben rotáltuk/ástuk fel a területet, minek visszatömöríteni?

istockphoto 1278968790 612x612 1 - Speciális eszközök használata – 1. rész – füvesítés

Természetesen ez a tömörítés nem olyan mértékű kell, hogy legyen, mint amilyen a kiinduló állapotunk volt. Sőt kifejezetten tilos is durva módon tömöríteni a talajt, hiszen ezzel csak a friss fűnek fogjuk akadályozni a gyökeresedési folyamatát. Éppen ezért javasolt egy teljesen átlagos gyephenger használata.

Sok esetben merül fel kérdésként, hogy „döngölő béka” vagy lapvibrátor segítségével akarják tömöríteni a fellazított talajt. Na ez az, amit messziről kerüljünk el. Nem aszfaltozunk vagy térkövezünk, inkább füvesítünk. Egy egyszerű gyephengerrel is tökéletesen le tudjuk tömöríteni a talajt olyan mértékben, ahogyan arra szükség van.

Na de ez milyen mértékű legyen? Szinte kivétel nélkül tökéletes támpont lehet, ha olyan mértékig tömörítjük a talajt, hogy egy felnőtt ne süllyedjen el, ha járkál a területen. Ameddig akár 2-3 centit is besüllyed a cipőnk, sajnos nem vagyunk kész, ismét át kell menni a területen a hengerrel, és tovább tömöríteni a talajt.

Összegzés

Az előbb felsorolt 3 speciális füvesítésnél használatos eszköz nagy hasznunkra tud válni minden talajelőkészítési munka során. Mindenképp időt és pénzt tudunk spórolni a használatukkal.

Közzétette: Dénes Krisztián

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .