Füvesítési technológiák – vetés, hidrovetés, gyepszőnyeg

istockphoto 520772901 612x612 1 - Füvesítési technológiák – vetés, hidrovetés, gyepszőnyeg

Egy füvesítés a mai alapanyag árak, munkaerő és vállalkozói díjak mellett semmiképpen sem olcsó, ezért érdemes jól megfontolni, előre és hosszútávra tervezni.


Fűmagvetés

Tulajdonképpen ez a legegyszerűbb módszer. Csupán csak a megfelelően kiválasztott fűmagkeverékre van szükségünk, melyet a megfelelően előkészített talajra szórunk ki, és öntözzük.

Igazából ennyire egyszerű, bátran nekiláthat még akár olyan ember is, aki világ életében sosem csinált még hasonlót sem. Nincs nagy kockázat, akár egy kisebb elkerített részen olcsóbb fűmagkeverékkel gyakorolni is lehet, ha nem vagyunk elég magabiztosak. Könnyű sikerélményt elérni, és ezzel magabiztossá is válhatunk, így egy nagyobb területnek vagy drágább fűmagkeverékkel is nyugodtan nekiláthatunk a későbbiekben.

Mind magánemberek mind pedig kivitelezők használják ezt a technológiát, bár egyre inkább a gyepszőnyegezés a slágertermék a kertépítők körében, így akár felkérhet egy vállalatot/vállalkozót is arra, hogy fűmagvetéssel füvesítsen kertjében.

istockphoto 1284308362 612x612 1 - Füvesítési technológiák – vetés, hidrovetés, gyepszőnyeg

Hidrovetés

Nem házikerti felhasználók vagy kertbarátok ennek a technológiának a használói.

Ez egy olyan módszer a füvesítésre, mely drága, nagy és szaktudást igénylő gépek használatát követelik meg, így mindenképpen vállalkozók, kivitelezők tevékenységi körében használatosak.

Kiváló eredményeket lehet elérni ezzel a módszerrel, hiszen olyan területek is sikeres füvesítést lehet véghez vinni, ahol egy sima fűmagvetés biztosan kudarcot vallana.

Emellett kifejezetten egyenletes, gyors és pontos eredményt lehet elérni. Minden szempontból jobbnak mondható ez a módszer, mint a normál fűmagvetés. Nem véletlenül használják előszeretettel.

Gyepszőnyegezés

A 3 technológia közül az egyetlen, mely azonnal eredményt láttat. Bár ez nem jelenti azt, hogy már másnap használatba vehető a gyep.

Szintén egy olyan technológia a füvesítésre, melyet akár egy olyan ember is megcsinálhat, aki először lát gyepszőnyeg tekercset. Igazából ennek semmi akadálya, de mivel egy készterméket kell az előkészített talajra lehelyezni, ezért pár dologgal érdemes tisztában lenni.

Néhány blogbejegyzésben már kitértünk, vagy ki fogunk térni a későbbiekben, hogy ezen technológiákat mikor is érdemes választani, milyen feltételek és adottságok megléte esetén. 

Összegzés

Összegzésképpen vegyük át táblázatos formában, hogy a két olyan technológia közül, melyet akár a házikerti tulajdonosok is el tudnak végezni saját kezűleg, mik az előnyök és a hátrányok a technológiákat illetően. Ezen táblázat alapos áttanulmányozása után érdemes választani a technológiák közül. 

FŰMAGVETÉSGYEPSZŐNYEGEZÉS

 

Olcsó

 

× Drága

× Kétséges eredmény és lassanBiztos eredmény azonnal
Tökéletes gondozás nem azonnal elvárt× Tökéletes gondozás az 1. naptól kezdve
× Lassabb használatbavételGyorsabb használatbavétel
Maximálisan a kert adottságaira szabható a keverék típusa× Minimálisan szabható a kert adottságaihoz a típusa
Könnyen hozzáférhető, megrendelhető a fűmag× Nehezebben hozzáférhető az átlagfelhasználó számára
Árnyékos területekre speciális fűmagkeverékek kaphatók× Árnyékos területeken gyorsan kiritkul
A vetés könnyű fizikai munka× Telepítése kemény fizikai munkát igényel

Közzétette: Dénes Krisztián

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .