Friss füvesítés gyepszellőztetése

turf 683971 1280 - Friss füvesítés gyepszellőztetése

Alapesetben 1 évnél fiatalabb vetett gyep esetében nem szükséges semmilyen gyepszellőztetés. De nézzük, hogy frissen fektetett gyepszőnyeg esetén mi a helyzet.

Fűmag vetés

Tavaszi vetés esetén legkorábban a következő tavasszal, őszi vetés esetén pedig a következő ősszel javasolt csak legelőször, de ekkor is csak ha feltétlenül szükséges.

Vannak olyan esetek azonban, amikor az előbbi megállapítás nem igaz. Ilyen lehet például az, ha egy gombafertőzés kipusztította a gyepállomány egy részét, vagy nem úgy sikerült a vetés ahogy terveztük, és elég foghíjas lett. 

Ilyenkor, ha van értelme a maradék szépen kikelt gyepet meghagyni, elegendő egy erőteljes szellőztetés és kvázi felülvetés. Ezzel megspórolható a teljes füvesítési folyamat (rotálás, egyengetés stb.), akár idő nyerhető, ha gyorsan kell cselekedni.

Ha egyébként nagy baj nem történt a vetéssel, csak maximum picit ritkásabb lett, nem kell azonnal szabdalni a friss füvet géppel, elegendő csak rászórni pici plusz fűmagot, opcionálisan takarni kvarchomokkal, de semmi több. Máris elérhető a kellő sűrűség.

Tényleg csak az előbb vázolt esetben essünk neki szellőztetővel a friss vetésnek.

Gyepszőnyeg

Alapesetben a gyepszőnyeget teljesen másként kell kezelni ilyen szempontból, mint a friss vetést. Ugyanis a gyepszőnyeg jobb esetben egy 1,5 éves beállt gyep, csak át lett költöztetve a gyepszőnyegtelepről az adott területre.

Ezért gyökeresedést követően, sacc/kb. minimum 3-5 hét elteltével már szellőztethető, feltéve, ha tényleg begyökeresedett rendesen és nem tudjuk felemelni a talajról és megkapta a megfelelő indító gyeptrágyát. Ebben az esetben nyugodtan neki lehet esni gyepszellőztetővel, de évszaktól függetlenül feltétlenül csak drótos adapterrel!!

Ha valakinek csak késes adaptere van a gyepszellőztetőn, azzal is meg lehet próbálni elvégezni a munkákat, de sokkal nagyobb odafigyelést igényel, és fokozatosan legyen egyre mélyebbre állítva, míg az ideálisnak vélt mélységet el nem érjük a gépen. Ilyenkor még nincs is szükség a talajfelszín megtépésére, bevágására, ezért törekedjünk arra, hogy csak a filcréteget távolítsuk el a géppel. 

Kis háttérinformáció. A gyepszőnyegtelepen akár hetente 3-4 alkalommal is nyírják a gyepet, de a levágott fűnyesedéket általában nem gyűjtik. Ezért látható gyakran vastag filcréteg a frissen fektetett szőnyegen. Ne féljünk tőle, hogy drótos adapterrel megtépázzuk őt, persze azért óvatosan, nem kell mindenáron szétmarcangolni. 

Közzétette: Dénes Krisztián