Mitől lesz víztakarékos egy öntözőrendszer? – 2. rész

istockphoto 864506890 612x612 1 - Mitől lesz víztakarékos egy öntözőrendszer? – 2. rész

Eljutottunk oda, hogy egy szakszerűen kivitelezett terv áll rendelkezésünkre, amely a megfelelő igényfelmérés és kerti adottságok vizsgálatát követően készült el. Most jöhet az igazán érdekes rész, a szakszerű kiépítése a rendszernek.

Szakszerű kiépítés és beállítás

Ha azt hisszük, hogy itt nem lehet hibázni, sajnos tévedünk. Még ha szakszerű is a terv, közbe jöhetnek olyan dolgok a valóságban, melyekkel a terveken nem lehetett számolni. Akár egy betontömb a föld alatt vagy széles betonágyba rakott szegélykő, esetleg egy rossz helyen lévő gyökere a fának.

Sorra véve a szakszerű tervezés 5 alappontját, igazából a kiépítés során felmerülő problémák nem befolyásolják, sem a zónák pontos kiosztását, sem a csővezetékek méretezését.

Minimális mértékben azonban a négyszög vagy háromszög kötésben elhelyezett szórófejeket, a fejtől fejig öntözést esetleg a nyomásveszteség nagyságát befolyásolhatják.

Ha nem lehetséges valami miatt a tervnek megfelelő helyre telepíteni a szórófejeket, és ezért közelebb vagy távolabb esnének egymástól a szomszédos szórófejek, előfordulhat, hogy a négyszög vagy háromszög kötés, esetleg a fejtől fejig öntözés nem valósulna meg.

istockphoto 1435604563 612x612 1 - Mitől lesz víztakarékos egy öntözőrendszer? – 2. rész

Ilyenkor kell improvizálni. Ehhez szükséges az, hogy ne csak a terveket ismerje a telepítést végző személy, de az alapelveket is tudja és tudja alkalmazni azokat. Így bármilyen hasonló probléma esetében tud megfelelő „B” tervet kitalálni, amely ugyan olyan szakszerű marad.

A nyomásveszteség nagyságát az előbb felvázolt esetben az tudja befolyásolni, ha esetleg egy nagyon szélesen elterjedő fa gyökérzetét ki kell kerülni, meg kell kerülni a növényt, csak így tudunk eljutni az adott szórófejig. Ilyen esetben értelemszerűen megnő a csővezeték hossza, esetleg több idom szükséges, ezzel nőhet a nyomásveszteség értéke is.

Ilyenkor szintén fontos, hogy ezek kiszámolását tudja a telepítő szakember is. Ha mégsem lenne jó megoldás kikerülni a fát, akkor szintén kell egy szakszerű „B” terv.

istockphoto 479338877 612x612 1 - Mitől lesz víztakarékos egy öntözőrendszer? – 2. rész

Mint látható a telepítés során már igazán apró dolgok lehetnek csak, amik jelentkezhetnek előre nem várt eseményként. De ez természetes dolog, ezért szükséges, hogy a telepítő is szakember legyen, és tudjon módosítani a terveken a szakszerűség csorbulása nélkül.

Időszerű karbantartások elvégzése

Ha végre eljutottunk odáig, hogy az öntözőrendszer szakszerűen lett telepítve, a terveknek megfelelően, elkezdhetjük élvezni az előnyeit a rendszernek. Az idő múlásával azonban elengedhetetlen, hogy bizonyos alkatrészeket időszakos karbantartásoknak vessünk alá.

1. Legalább minden tavasszal szükséges az öntözőrendszer szórófejeinek ellenőrzése, tisztítása. Természetesen ezt érdemes megtenni már a téli fagyok elmúltával, de legkésőbb a tavaszi gyepszellőztetés előtt vagy után közvetlenül, mert szellőztetés után különösen ajánlott elszórni a tavaszi indító gyeptrágyát, aminek ún. technológiai öntözés szükséges. Szükség szerint ilyenkor érdemes elvégezni a szűrők cseréjét és az öntözés kalibrálását is.

istockphoto 674720424 612x612 1 - Mitől lesz víztakarékos egy öntözőrendszer? – 2. rész

2. Legalább a téli kemény fagyok beállta előtt szükséges az öntözőrendszert téliesíteni, vagyis a rendszerben lévő vizet kifújni, leereszteni belőle. Akár téli leeresztő kinyitásával, akár kompresszoros kifújással, lényegét tekintve teljesen mindegy, csak a víz nagyrésze távozzon a csövekből, a szórófejek és mágnesszelepek környékéről.

3. A téli fagyok beállta előtt a felszíni szivattyúk leszerelése és védett helyen tárolása is fontos munkafolyamat. Ugyan úgy, mint a csövekben és szelepekben, a szivattyúban is károkat tud okozni a fagyás. Hatalmas összegekbe kerülnek a jó minőségű szivattyúk, így nem érdemes ezt megkockáztatni.

4. A vezérlők nagy részében található elemet 1 vagy maximum 2 évente érdemes kicserélni. Így áramszünet esetén is megtartja a beállításokat, nem kell ezzel is foglalkoznunk a későbbiekben. Ez különösen igaz a szelepdobozba telepítendő elemes vezérlők esetében, melyek lemerült elemmel nem is fognak működni megfelelően.

5. Érdemes legalább pár havonta ellenőrizni a vízfogyasztást, illetve kikapcsolt rendszernél a vízóra forgását. Kikapcsolt állapotnál a vízóra nem pöröghet. Ellenkező esetben valahol szivárgásnak kell lennie.

istockphoto 1208541777 612x612 1 - Mitől lesz víztakarékos egy öntözőrendszer? – 2. rész

Ez a szivárgás szivattyús rendszernél a szivattyú folyamatos rövid ideig tartó ki-be kapcsolgatásából szűrhető le könnyedén. Ez nem jelenti automatikusan azt, hogy valahol csőtörés van, akár egy apró kosz hatására a mágnesszelep nem zár le megfelelően, vagy a visszacsapó szelep nem tömít eléggé. Apró hibák, de nagy vízszámlát vagy áramszámlát tudnak okozni.

Az előbb felsorolt talán legfontosabb karbantartások szinte mindegyike elvégezhető percek alatt. Ami nem, az pedig évente maximum 1x szükséges, így érdemes időt szakítani rá. Hosszú távon rengeteg bosszúságtól kíméljük meg magunkat, ha ezeket időben és rendszeresen elvégezzük.

Összegzés

Mint látható, az egész blogcikk sorozatban olyan tényezők kerültek felsorolásra és bemutatásra, amik azt eredményezik, hogy bonyolultabb, több zónából álló, eltérő vízkijuttatású eszközökből készült, szakszerűen megtervezett, jó szórófejkiosztású, megfelelően méretezett öntözőrendszerek azok, melyek végső soron víztakarékosak lesznek.

Ez azonban egyértelműen meghatározza azt is, hogy ezek a rendszerek biztosan drágábbak is lesznek kiépítés szempontjából, mint az egyszerűen megtervezett és rosszul kivitelezett rendszerek.

A magasabb árajánlat pedig ilyen részletes magyarázat nélkül ritkán kerül elfogadásra, hiszen a tulajdonos nem érti, hogy egyes ajánlatok miért fele akkorák, mint mások.

Természetesen hiába magasabb a bekerülési költség, a rendszer fenntartási költségei biztosan alacsonyabbak lesznek, hiszen víztakarékos a rendszer.

istockphoto 1227064262 612x612 1 - Mitől lesz víztakarékos egy öntözőrendszer? – 2. rész

1. Ezzel kútvíz esetén a szivattyú áramfelvételén spórolhatunk, a szivattyú kevesebb működéséből fakadóan az élettartama pedig nő.

2. Hálózati víz esetén egyértelműen a vízszámlán spórolhatunk jelentős összegeket.

3. Közvetve a megfelelő öntözési beállítások révén a növények is szebbek, életerősebbek lesznek, hamarabb fejlődnek és kevesebb kiszáradás miatti cserére lesz szükség. Ez mind a gyep, mind egyéb növények esetében igaz. Egyre jelentősebb kiadást jelentenek a növények, így ez mindenképp jelentős összeget jelenthet.

Sok szempontból nagyon is előnyős egy víztakarékos és jól tervezett öntözőrendszer kiépítése, hiába a magasabb bekerülési költség, hosszú távon ez mindenképp visszahozza az árát, sőt, még nyerhetünk is rajta.

Kapcsolódó blogcikkek

Mitől lesz víztakarékos egy öntözőrendszer? – 1. rész

Hogyan működik az öntözőrendszer telepítése a gyakorlatban? – 1. rész

Hogyan működik az öntözőrendszer telepítése a gyakorlatban? – 2. rész

 

Közzétette: Dénes Krisztián

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .