Hogyan működik az öntözőrendszer telepítése a gyakorlatban? – 2. rész

istockphoto 174688294 612x612 1 - Hogyan működik az öntözőrendszer telepítése a gyakorlatban? - 2. rész

Az előző részben megismerhettük, hogy mikor is érdemes egy öntözőrendszert telepítenünk. Most lássuk, hogy mik azok az esetek, mikor nem érdemes. 

Mikor nem javasolt az öntözőrendszer telepítése?

Egy automata öntözőrendszer kiépítése mindig csak a hasznunkra fog válni, így igazából mindig javasolt. Tudom ez ellentmondásos a cikksorozat előző részének végén tárgyaltakkal. De persze vannak olyan helyzetek, mikor MÉG nem javasolt egy rendszer tervezése és kiépítése. Lássuk tehát ezeket, vegyük szépen sorra:

1. Ha a telepítési költségek meghaladják a rendszer használatával nyert idő pénzben kifejezett értékét. Ez így kicsit megfoghatatlan dolognak tűnik, és részben az is. De egyszerűsítsük le a dolgot.

Vegyünk egy példát. Ha van egy apró kis parcella szerű kertünk, aminek az öntözése 5 percet sem vesz igénybe, és öntözőrendszerrel csak fúrt kútról tudnánk öntözni a nem megfelelő hálózati víznyomás okán. Ez esetben érezhető azért a költségvonzata ennek a projektnek, szemben azzal, hogy maximum napi 5 perc időráfordítást igényelne az egész öntözés. Pláne az mennyire megdobná a költségeket, ha még kutat is kéne fúratni, ami akár több milliós költség is lehet összességében.
Itt nagyon nincs egyensúlyban a költség és a haszon oldal.

istockphoto 1251371750 612x612 1 - Hogyan működik az öntözőrendszer telepítése a gyakorlatban? - 2. rész

Ebben az esetben tényleg azt kell mondani, hogy nem feltétlenül van értelme automata öntözőrendszert telepíteni. De az ilyen esetek azért ritkán fordulnak elő.

2. Ha még nincs meg a kertterv, akár fejben, akár papíron. Ilyen esetben még nem javasolt azonnal az öntözőrendszer kiépítése, hiszen olyan átalakítások, ágyások változtatása, terasz, faház, kerti sütögető stb. kerülhet a kertben elhelyezésre, ami döntően befolyásolná az öntözőrendszer terveit.

istockphoto 157338783 612x612 1 - Hogyan működik az öntözőrendszer telepítése a gyakorlatban? - 2. rész

Ezek a tervek akkor lesznek igazán pontosak és szakszerűek, ha a kert tereptárgyainak legnagyobb részét már elhelyeztük, a többinek a helyét pedig ki tudjuk jelölni.

Ha nem is minden esetben, de az öntözőrendszer és a füvesítés mindig az utolsó kerti mozzanatok közé tartozik. Persze rengeteg munkafolyamat tud egy időben is zajlani, de nagy általánosságban az utolsó nagy művelet közé sorolható az öntözőrendszer kiépítése, növények beültetése, ágyások elkészítése és a füvesítés.

3. Ha komolyabb átalakítások várhatóak akár a kertben, akár a ház körül. Ilyen esetben sem érdemes kapkodni, hiszen az pár sorral feljebb már szó esett róla, hogy az öntözőrendszer kialakítása az utolsó munkafolyamatok egyike. Ha a telepítés megelőzné egy kerti tárolónak, teraszbővítésnek vagy bármilyen egyéb nagyobb volumenű munkafolyamatnak az elkészültét, akkor igazából lehetne az öntözőrendszert javítgatni, szórófejeket áthelyezni vagy vakarni a fejünket, ha egy létfontosságú csődarab a beton alap alá került az utólagos hozzáépítés során.

istockphoto 1060604242 612x612 1 - Hogyan működik az öntözőrendszer telepítése a gyakorlatban? - 2. rész

Természetesen az utóbbi két esetben csak jelen állás szerint nincs értelme öntözőrendszert kiépíteni, de ha minden fontosabb munkálattal elkészültünk máris nekiláthatunk a rendszer tervezésének és kiépítésének.

Egyéb bosszúságot okozó dolgok

Sajnos gyakran tapasztalom, hogy egy rendszer tervezésénél és kiépítésénél nagy a kapkodás. Azonnal szeretné valaki, mert sürget az idő, közeledik a nyár, és be kéne fejezni a fűmagvetést. Persze, ez teljesen érthető is, de nem érdemes kapkodni. Több okból sem.

Akár a fűmagvetésnél, akár bármilyen kertépítési munkánál a kapkodásból sosem fog kisülni jó dolog. Mindennek megvan a maga sorrendje, érdemes is ezt betartani minden esetben.

A füvesítési munkálatok megfelelő talajelőkészítése hosszú időt vesz igénybe, hiszen a gyomirtás akár több hónapon keresztül is szükséges lehet. Ez idő alatt egy rendszer telepítése könnyedén megoldható.

A növényágyások kialakítása, a kerti fatároló elhelyezése, a kerti sütögető helyének véglegesítése, a terasz bővítésének tervei minden esetben előbbre való munkafolyamatok, mint az öntözőrendszer telepítése.

Utólag a rendszer átalakítása és javítása nem olyan egyszerű dolog, és mindenképp pénzigényes. Amit meg tudtunk volna spórolni egy kis előrelátással.

De nem csak a tereptárgyak elhelyezése vagy a későbbi helyük kijelölése a fontos. Ezek védelme, állagmegóvása is elsődleges cél.

Egy kerti faház így is ki van téve az időjárásnak, de ha mi még ráteszünk egy lapáttal, és minden hajnalban telibe öntözzük a szórófejekkel, akkor gyorsan tönkre is tud menni a faburkolat. Érdemes erre is gondolni a tervezés és a kert kialakítása során.

A virágzó növények közelébe óriási vízsugárral és víznyomással dolgozó szórófejeket telepíteni vétek lenne úgy, hogy a virágokat folyton leverje a vízsugár. Ilyen esetben kis módosítások, átalakítások szükségesek a kertben.

Talán ezek mellett a legbosszantóbb, mikor egy térköves kocsibeálló vagy járda elkészül, és mi elfelejtettünk egy védőcsövet behúzni alá, hogy a leendő ágyásokat meg tudjuk öntözni. Ez is csak előrelátás és tervezés kérdése, hiszen minimális plusz pénzbe kerülne egy védőcső elhelyezése. Így vagy plusz munkával ez utólag pótolható, vagy a felszínen kell elvezetni a csövet, ami pedig esztétikailag kifogásolható.

istockphoto 1319345096 612x612 1 - Hogyan működik az öntözőrendszer telepítése a gyakorlatban? - 2. rész

Mint látható, szinte minden utólag bosszúságot okozó probléma egy szimpla előre látással és tervezéssel kiküszöbölhető lenne. Ezért hangsúlyozom többször is, hogy érdemes betartani a kertépítés munkafolyamatainak sorrendjét, és előrelátóan mindent megtervezni előre. Akár konzultálni szakemberekkel, akiknek nagyobb tapasztalata van és az ilyen helyzetekben jó tanácsokkal tudnak ellátni minket.

Összegzés

Rengeteg mindenről olvashattunk ebben a 2 részes blogcikkben. Nem is lehetne igazából összefoglalni megfelelően a tapasztalatokat, így ezzel inkább nem is próbálkoznék meg. Egy biztos, az automata öntözőrendszer, ha tényleg szakszerűen lett megtervezve és kiépítve, hosszú éveken, akár 10-15 éven keresztül is szolgálhat bennünket minimális karbantartás mellett.

Kapcsolódó blogcikkek

Hogyan működik az öntözőrendszer telepítése a gyakorlatban? – 1. rész

Mitől lesz víztakarékos egy öntözőrendszer? – 1. rész

Mitől lesz víztakarékos egy öntözőrendszer? – 2. rész

 

Közzétette: Dénes Krisztián

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .