Hogyan működik az öntözőrendszer telepítése a gyakorlatban? – 1. rész

istockphoto 1397996445 612x612 1 - Hogyan működik az öntözőrendszer telepítése a gyakorlatban? - 1. rész

Öntözőrendszerről már biztosan sokan hallottak, látták is működés közben, tudják is mire való. De vajon mindenki tisztában van vele, hogy mikor is érdemes telepíteni egy ilyen rendszert?

Mi is az az öntözőrendszer?

Az automata öntözőrendszer egy olyan hatalmas segítség a kertben, mely rengeteg időt takaríthat meg a tulajdonos számára. Egy jól megtervezett és kiépített rendszernél, kertmérettől függően akár napi több órányi locsolástól kímél meg bennünket.

Bónuszként sokkal egyenletesebb, rendszeresebb öntözést is elérhetünk vele. Víztakarékos módon, akár a távolból, akár nyaralás közben is állíthatunk az öntözésen.

istockphoto 1177255474 612x612 1 - Hogyan működik az öntözőrendszer telepítése a gyakorlatban? - 1. rész

Akár a kertészünk is vagy a helyszínen, vagy távolból módosíthat a beállításokon. Ez egy hatalmas segítség és előny.

Természetesen a kényelemnek ára van, hiszen, ha utólag szeretnénk telepíteni a rendszert, sajnos valamilyen szinten fel kell túrnunk a kertet. De ha megfelelő időpontban tesszük ezt, akkor a javítások, újra füvesítés, növények átültetése vagy beültetése nem jelent óriási plusz feladatot vagy időt, de a rendszer előnyeit élvezhetjük szinte azonnal. Valamit valamiért, nem igaz?

Mikor érdemes öntözőrendszert kiépíteni?

Talán a kulcs, hogy víztakarékos módon, személyes időráfordítás nélkül lehet öntözni a növényeket egy ilyen rendszerrel. Ez végül is egyértelmű.

De mik lehetnek azok a konkrét esetek, mikor tényleg érdemes elgondolkodni egy automata rendszer kiépítésén? Vegyük őket sorra.

1. Ha túl elfoglaltak vagyunk, nincs idő a kerti munkákra, mindent megold egy jó kertész csapat, de az öntözést nem fogja sosem. Vagy legalábbis nem fogja megérni a tulajdonosnak, ha egy szakképzett kertész locsolgat a kertben órákon át. Ilyenkor van szükség egy automata rendszerre, melyet akár mi, akár a kertészek tudnak szabadon programozni.

istockphoto 1322704672 612x612 1 - Hogyan működik az öntözőrendszer telepítése a gyakorlatban? - 1. rész

2. Műfüves kertekben is van létjogosultsága, a nyári forróság idején főleg. Sokan azt gondolják, hogy a műfüvek gondozás mentesek. Gyakran még a marketing szövegek is így szólnak a hirdetésekben. De nem csak a gondozásmentességgel vannak problémák – de majd ezt egy másik blogcikkben kitárgyaljuk – hanem a műanyag műfű és az élő gyep viselkedése is teljesen más.

Az élő gyep nyáron párologtat, hűsítve saját magát és a környezetet is. Még akár a forró nyári napokon is kellemes lehet lefeküdni a fűbe.
Ezzel szemben egyes műfű fajták a nyári forróságban és napsütésben olyan mértékben képesek felmelegedni, hogy akár a talpon égési sérüléseket tudnak okozni. Pláne háziállatok vagy kisgyermekek esetében. Mivel a műfű nem párologtat, ezért más módon kell megoldani a levélzet hűtését. Erre jó megoldás az öntözőrendszer.

Bizonyára, elég furának tűnhet, de ha nem vagyunk körültekintőek és olyan műfüvet választunk, amely nyáron brutálisan felmelegszik, akkor utólag egy öntözőrendszer segíthet a problémát megoldani.

3. Ha óriási méretű kertünk van, igazából nem kérdés, hogy csak nyerhetünk egy automata öntözőrendszer telepítésével. Már egy kisebb méretű kert kézi öntözése is rengeteg időt vesz el az életünkből, hát még ha egy nagy méretű kertről is van szó.

istockphoto 1327956609 612x612 1 - Hogyan működik az öntözőrendszer telepítése a gyakorlatban? - 1. rész

Igazából nem csak az időszükséglet az, amit fontos figyelembe vennünk. Az öntözés egyenletessége, rendszeressége is épp olyan fontos. Ha kicsit fáradtabban érünk haza a munkából, nem leszünk olyan alaposak az öntözés során, egyes helyek kimaradhatnak. Ha túl későn érünk haza, vagy éppen egy hétvégi pihenésen veszünk részt, az öntözés rendszeressége is csorbát szenved. Nyári kánikulában ez hatványozottan problémát jelent, hiszen akár egy hétvége alatt is tönkre mehet számos növényünk öntözés nélkül, pláne a gyep.

Ilyen esetben mindenképp javasolt egy öntözőrendszer, és leginkább ez a fontosabb, mint egy újabb növényágyás kialakítása, vagy egy újabb rész befüvesítése. Ha éppen pénzszűkében vagyunk, legyen inkább az első az öntözőrendszer, majd csak azután, amit meg is kell öntözni vele.

4. Ha szerteágazó növényválaszték található a kertben, más-más vízigénnyel, más-más öntözési intenzitással esetleg napszakokkal. Ilyen esetben nagyon jól tud jönni egy automata rendszer, amelyet igazából egyszer kell jól beállítani, ezután teszi a dolgát a mi közbeavatkozásunk nélkül.

istockphoto 1407122965 612x612 1 - Hogyan működik az öntözőrendszer telepítése a gyakorlatban? - 1. rész

Könnyedén beállítható rajta, hogy a magaságyás este legyen öntözve, de csak kétnaponta, a dísznövények éjszaka, de csak heti 1x nagy mennyiséggel, a friss fűmagvetés pedig naponta 4x, rövidebb idővel, majd miután már letelt pár hét, a gyep már csak heti 3x kapjon hajnalban öntözést, esetleg még a nyári kánikulában mehet egy kis frissítő öntözés is délben.

Ugye mennyire komplex és nehezen átlátható? Mégis könnyedén, pár perc alatt beállítható mindez az öntözés vezérlőjén, akár, ha wifis eléréssel is rendelkezik, a nyaralás alatt is programozható kedvünk szerint.

Az előbbi felsorolás talán végtelenségig bővíthető, hiszen az egyre forrósódó nyaraink miatt az öntözőrendszerek létjogosultsága lassan megkérdőjelezhetetlenné válik. Ellenben vannak olyan esetek, mikor nem érdemes, de legalábbis nem javasolt telepíteni automata öntözőrendszert.

Ez a cikksorozat következő részében fog kiderülni.

Kapcsolódó blogcikkek

Hogyan működik az öntözőrendszer telepítése a gyakorlatban? – 2. rész

Mitől lesz víztakarékos egy öntözőrendszer? – 1. rész

Mitől lesz víztakarékos egy öntözőrendszer? – 2. rész

 

Közzétette: Dénes Krisztián

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .