Hogyan működik a gyeprenoválás a gyakorlatban?

IMG 20221009 125611 logos scaled - Hogyan működik a gyeprenoválás a gyakorlatban?

A gyeprenoválással rengeteg időt és fáradtságot spórolhatunk, ha újra szép füvet szeretnénk látni kertünkben. Azonban nem mindegy, hogy mikor is alkalmazzuk ezt a technikát, hiszen nem minden esetben javasolt. Nézzük tehát mi is az a gyeprenoválás!

Mi az a gyeprenoválás?

A gyeprenoválás kvázi egy kifejezetten erőteljes gyepszellőztetés a késes adapter használatával, mely során olyan drasztikusan megtépázzuk a gyepet/talajt, mintha felkapáltuk volna.

1 1 scaled - Hogyan működik a gyeprenoválás a gyakorlatban?

A különbség azonban a gyepszellőztetés és a gyeprenoválás között az arányok.

Míg egy átlagos gyepszellőztetés során a gyepállomány nagyrésze megmarad a munkák végeztével, csak egy minimális mennyiséget szedünk ki az ép fűből a késes adapterrel, addig egy gyeprenoválás során szinte alig marad a régi gyepből bármi is. Leginkább egy rosszul sikerült füvesítést imitál a látvány a munkákat követően.

De pont ez a jó ebben, hiszen egy ilyen munkafolyamat során pont az a célunk, hogy megrenováljuk, megújítsuk, javítsunk gyepünk állapotán, állományán, összetételén, szerkezetén. Rengeteg cél lebeghet a szemünk előtt, mikor ezt a munkát szeretnénk elvégezni.

Mikor érdemes alkalmazni?

Mint minden gyeppel kapcsolatos munkafolyamatnak, így a gyeprenoválásnak is megvan a maga létjogosultsága és feltételei.

A gyeprenoválás elvégzésének talán legfontosabb feltétele, hogy egy jól előkészített talajjal rendelkező, jelenleg is jó szerkezetű, nem túl tömör talajú gyeppel rendelkezzünk. Vagyis a gyepápolás egyik legfőbb alapja, a talaj legyen rendben a területen.

Ez leginkább akkor valósul meg, ha maximum 5-10 éven belül lett telepítve a gyepállomány, és átlagos felhasználás történt a gyepes területen. Hogy ez fűmagvetéssel vagy gyepszőnyeggel történt, igazából mindegy.

7 1 scaled - Hogyan működik a gyeprenoválás a gyakorlatban?

Ha ez a feltétel teljesül, akkor megpróbálkozhatunk azzal, hogy a teljes újra füvesítés folyamatát megspórolva (talajmunka, egyengetés, hengerlés) ismét létrehozzunk egy szép gyepállományt.

Az előbbi pontban már felsoroltam pár célt, többek között a gyep állapotjavítása, állomány összetétel változtatása, szerkezet javítása. Ezek azok az alapvető célok, melyek elérhetőek egy gyeprenoválás során.

Mikor tilos a gyeprenoválás?

Igazából erős szó ez, hogy tilos, hiszen bármikor lehet vele próbálkozni, de az eredmények lehet, hogy nem lesznek tökéletesek hosszútávon. És mindig a hosszú távú céloknak kell, hogy a szemünk előtt lebegjenek.

Ha túlságosan tömörödött a talaj, nem volt megfelelő az előkészítés a füvesítés során, nem lett kialakítva a megfelelő talajszerkezet és talajösszetétel, nem megfelelő a lejtés, akkor igazából mindhiába próbálkoznánk meg a gyeprenoválással, mert már az alapok sincsenek meg.

Ilyen esetben nincs mese, teljesen újra kell kezdeni az egész füvesítés folyamatát, és végre jól megcsinálni/megcsináltatni.

Leggyakoribb okok a renoválásra

– Rosszul megválasztott fűmagkeverék pl. az árnyékos részekre, ezért a gyepállomány összetételén szeretnénk változtatni.

– Gombabetegség okozta maradandó károk, melyek során teljesen elpusztult a gyepállomány nagy része.

– Eddigi sportkeverék szép fokozatos állományjavítása pl. szárazságtűrő keverékkel.

Leggyakoribb kizáró okok

– Autó ki-be járkálás okozta talajtömörödés, végül gyepritkulás. Sajnos itt a renoválás kis eséllyel jár sikerrel hosszú távon, újra füvesítés a megoldás, és megszüntetni a kiváltó okot.

– Több, mint 10 évvel ezelőtt előkészített talaj, vagy egy teljesen szűz terület esetében nem érdemes próbálkozni a gyeprenoválással, érdemes inkább elölről kezdeni, és rendesen megcsinálni a talajelőkészítést. Pláne, ha sok a gyom a területen.

– Az előkészítetlen talajra pár cm mennyiségben felhordott „termőföld” lett kinevezve a gyep talajának, de valahogy nem akar fejlődni és megmaradni a gyep. Ilyen esetben nincs értelme megerőszakolni a természetet, rendes talajelőkészítés szükséges.

Sorolhatnánk napestig a példákat, de úgy gondolom egyértelműen megmutatkozik, hogy mikor érdemes és mikor nem érdemes alkalmazni a gyeprenoválást.

Speciális munkafolyamatok

Egy gyeprenoválás alkalmával olyan munkafolyamatok is szóba jöhetnek az erőteljes gyepszellőztetésen felül, melyek más célokat szolgálnak, mint például a gyepállomány javítása/megváltoztatása.

Ilyen munkafolyamat lehet a gyeplyuggatás és a homokszórás.

Mindkét munkafolyamat kvázi a gyeprenováláshoz kapcsolódik szorosan, de nem feltétlenül szükséges ezeket elvégezni egy házikerti gyep esetében.

IMG 20220326 084144 logos scaled - Hogyan működik a gyeprenoválás a gyakorlatban?

Ehhez kapcsolódik a cikk végén található másik blogcikk is, melyet az oldal alján találhatsz meg. Kattints majd rá, ha elolvastad ezt a cikket.

Összegzés

Összességében elmondható, hogy a gyeprenoválás a lusták füvesítésének tekinthető. Persze bizonyos feltételekkel, de ki az, aki ne szeretne időt és energiát spórolni, ha megteheti? Bátran javaslom a gyeprenoválás alkalmazását, ha a feltételek és a célok adottak, hiszen nagyon nem lehet melle nyúlni ezzel a munkával.

KAPCSOLÓDÓ BLOGCIKK:

Speciális eszközök használata – 2. rész – gyepápolás

Közzétette: Dénes Krisztián

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .