Speciális eszközök használata – 2. rész – gyepápolás

istockphoto 511065783 612x612 1 - Speciális eszközök használata – 2. rész – gyepápolás

Az előző cikkben láthattunk 3 olyan speciális eszközt, amely a füvesítés során volt hasznos. Most következzen 3 olyan, ami a leendő gyep fenntartásánál lesz nagy hasznunkra.


Hengerkéses fűnyíró

A szokványos rotoros fűnyíróval ellentétben ez a fűnyíró legalább 5 forgó és 1 álló pengével dolgozik. Mintha csak egy ollóval vágnánk a füvet, olyan precizitással és pontossággal vágja el a fűszálakat. 

Előnyei a rotoros fűnyíróval szemben

+ Sokkal szebb vágáskép a borotva élet vágás következtében

+ Kisebb stresszhatás éri a gyepet fűnyírás során

+ Alacsonyabb vágásmagasság érhető el a használatával, akár extrém esetben 1 cm alatti magasság is.

Hátrányai a rotoros fűnyíróval szemben

Sokkal gyakrabban kell nyírni ezzel az eszközzel, mert a hosszabb fűszálakat tépi, nem képes megfelelően elvágni.

Nehezebb a kések élezése, úgynevezett “backlapping” módszert kell alkalmazni, amihez speciális eszközök, csiszolóporok szükségesek.

Kifejezetten érzékeny a gyepen előforduló kavicsok, mulcs vagy egyéb idegen tárgyakra, könnyedén kicsorbul az éle, akár végérvényesen is, mely csak késcserével orvosolható.

Homokszóró/komposzt szóró henger

Ez a henger egy olyan eszköz, mely leginkább a kész gyepeken alkalmazandó, a talaj kiegyenesítésére, egyenletes felszín kialakítására és a komposzt pótlására. Bár utóbbi hazánkban nem igazán elterjedt munkafolyamat a jó minőségű granulált komposztok/trágyák miatt.

A henger a működési elvét tekintve úgy működik, hogy a dob belsejébe bele kell tölteni a homokot, majd végiggörgetni a teljes gyep felületén. Forgás közben szépen lassan kiszóródik a homok a lyukak között, egyenletesen elterítve a homokot a teljes gyepfelületen. A használatával egyenletesen szórható ki a homok, de igazából más feladatra nem alkalmas az eszköz.

 

71fYlFN46XL. AC SL1500  - Speciális eszközök használata – 2. rész – gyepápolás

Külön nehézséget jelent, hogy ahol éppen kifogyott a henger a homokból, oda kell talicskázni a következő adag homokot, hogy feltölthessük a hengert, ugyanis ha másként tennénk, menet közben oda is kiszóródna a homok, ahova nem kellene.

Gyeplyuggató

Ez egy olyan speciális eszköz, amely segítségével a talaj szerkezetét tudjuk fellazítani. Hasonlóan a késes gyepszellőztetőhöz. Annyi a különbség, hogy itt nem kések, hanem tüskék hatolnak a talajba, és nem csak 1-2cm mélységig, hanem akár 15-20cm mélységig is. 

istockphoto 174991543 612x612 1 - Speciális eszközök használata – 2. rész – gyepápolás

Többféle tüske létezik a feladatra. A lyukas tüske a kihúzás során kis földdugókat emel ki a talajból, melynek helyére később jellemzően homok kerül. Ezzel javítható a talaj szerkezete is. 

A tömör tüske ezzel szemben nem emel ki földdugókat, csak lyukat hagy maga után. 

Mindkét tüskének megvan a maga feladata és funkciója, bár ez egy házikertben kis jelentőségű. Házikerti szinten tökéletesen megfelel az is, ha bármelyik tüskével lazítást végzünk a talajon. Ezerszer jobb, mint a semmi.

Összegzés

Ezzel a három eszközzel igazából a lista végére is értünk, mind füvesítés mind pedig gyepápolási speciális eszközök terén. 

Természetesen előfordulhat, hogy valakinek ezek az eszközök sem számítanak speciálisnak, de egy átlag felhasználó számára azért ezek az eszközök nagy része ismeretlen lehetett mindezidáig. 

Közzétette: Dénes Krisztián

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .