Talajcsere vagy talajjavítás?

istockphoto 1355455794 612x612 1 - Talajcsere vagy talajjavítás?

Ha valaki füvesítésre adja a fejét, nagy valószínűséggel egy olyan területet szeretne bezöldíteni, ahol vagy évek, évtizedek óta műveletlen, kihasználatlan terület volt, vagy esetleg egy új építésű háznál szeretne füvesíteni, ami előtte bármilyen állapotú lehetett, vagyis felbecsülhetetlen a talaj szerkezete, összetétele, tömörödöttsége és szerves anyag tartalma.


Ilyen esetben vagy a talajcsere jöhet szóba, ami nem feltétlenül jó lépés, vagy a talajunk megjavítása. Sajnos a talajcsere azért sem járható út minden esetben, mert hiába is pocsék a jelenlegi talajunk, kérdéses milyen „új” talajt fognak nekünk hozni, akár termőföld címszó alatt is. Ha ugyan olyan rossz minőséget vagy még rosszabbat kapunk, duplán pórul jártunk.

Célszerűbb inkább a talajunk megjavításával kezdeni a füvesítést.

Természetesen itt megjegyezném halkan, ha teljesen biztosak vagyunk, hogy a hozandó talaj tökéletes a füvesítésre, tarackmentes, megfelelő talajszerkezetű és összetételű, jó termőképességű, és teljesen tropa a jelenlegi talajunk, akkor természetesen a talajcsere is szóba jöhet.

PH balance - Talajcsere vagy talajjavítás?

Talajvizsgálat

Első lépésként szükséges lenne néhány vizsgálatot elvégezni, többek között a talaj Ph értékének, EC értékének és TDS értékének megállapításával, valamint a talajösszetétel vizsgálatával. A talajösszetétel vizsgálatot már egy másik blogbejegyzésben kitárgyaltuk, ide kattintva elolvasható:
https://deneskert.hu/talaj-okozta-kihivasok-masodik-resz/

Teljes talajvizsgálatot mindenképpen szakemberre bízzuk. Léteznek erre szakosodott laboratóriumok, melyek még azt is elmondják, hogy milyen módon vegyünk talajmintát, amit akár postán is elküldhetünk nekik. Cserébe pedig pár héten belül nem csak a fent említett értékeket, de annál jóval több, akár a későbbiekben fontos értéket is megtudhatunk kertünk talajával kapcsolatban.

Bármilyen földet is vásárolnánk, vagy a saját talajunkról is legyen szó, hiába lett homokkal, tőzeggel, komposzttal dúsitva, ettől függetlenül az ásványi anyag tartalma még koránt sem biztos, hogy jó.

Összegzés

Ha nem optimális a talaj Ph értéke, lehet, hogy sosem fog kicsírázni a fűmagunk, vagy sosem tudja ideális módon felvenni a tápanyagokat. Ha alacsony a TDS érték, tudjuk, hogy szerves trágyával kell kezelnünk a talajt, hiszen a túlzott műtrágya használata rombolja a talajt, vele együtt a szerves anyagokat is, így ezzel tudjuk ellensúlyozni a gyepműtrágyák szükségszerű használatát.

Közzétette: Dénes Krisztián

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .