Talaj okozta kihívások 1. rész – talajalkotók

240 F 303241229 pV7X1AnKWWJlHSC21Wt6XwYEHTba4Tok - Talaj okozta kihívások 1. rész - talajalkotók

Ahogy a házépítés, úgy a füvesítés és a gyepfenntartás is az alapoknál kezdődik. Hiába a prémium minőségű gyeptrágya és fűmag, hiába van automata öntözőrendszer, a jól előkészített talaj nélkül garantált a szenvedés és a folyamatos küzdelem a szép gyepért. 

Néhány alapvető talajtani problémával mindig szembesülünk, bárhol is lakunk, természetesen az ország adottságaihoz mérten régiónként eltérő lehet ez a probléma. Egy azonban mindig közös, hogy feltétlenül foglalkoznunk kell ezzel a problémával füvesítés előtt. 

Még mielőtt bármibe is belekezdünk, tisztázzuk, hogy mi is a gyep számára legideálisabb talaj.

Vegyük a szélsőségeket, vagyis a profi futballcsapatok pályáit, és a házikerti körülményeket.

Futballpályák esetében szinte csak homokkal találkoznánk, ha leásnánk a gyep mélyére. Ezzel nem is érdemes foglalkozni jelen esetben, hiszen a homok gyeptartó réteg használatának megvannak a maga speciális indokai és érvei, amik házikerti körülmények között nem igazán szükségesek, de legalábbis nem fenntartható az egész gazdaságosan.

Házikerti körülmények között szinte végtelen számú talajtípussal találkozhatunk, bármilyen arányban tartalmazhatnak a 3 alapvető talajalkotóból.

Alapvető talajalkotók

– Homok (sand)

– Vályog (loam)

– Agyag (clay)

Talán a legideálisabb talajösszetétel: 50% homok, 25% vályog és 25% agyag.  

Ez egy olyan bűvös arányszám, amit valószínűleg sosem fogunk elérni, de közelíteni mindenképp érdemes. 

a1sx2 Thumbnail1 particle sizes - Talaj okozta kihívások 1. rész - talajalkotók

Talajalkotók előnyei, hátrányai

1. HOMOKTALAJOK

+ A homok segít a talaj lazításában és sokkal levegősebbé válik tőle. Mivel a legnagyobb szemcseméretű talajalkotó, ezért elősegíti, hogy hosszú távon laza szerkezetű maradjon a föld, ne tömörödjön össze. Ez a hosszú távú gyepápolás egyik kulcsa.

Mivel nagy szemcseméretű, ezért a nagyon homokos talajokon rendkívül gyorsan képes a víz átszivárogni, így az öntözéseket ehhez a tulajdonságához kell igazítani. De nem csak a víz, a tápanyagok is könnyen kimosódnak, ezért érdemes lehetőség szerint minél burkoltabb, hosszabb hatástartalmú gyeptrágyákat használni, hogy a szükséges tápanyagokat lassan adják le a fű számára, ami azokat egyből képes is felvenni, így nem vesznek kárba. Összegezve tehát, a tiszta homoktalajok szárazak és tápanyagban szegények. 

!!! A homoktalajok feljavítása általában szerves anyagokkal, szerves trágyákkal oldható meg. !!!

2. VÁLYOGTALAJOK

+ A vályogtalajok általában könnyen művelhető talajok közé tartoznak, és nagy mennyiségű vizet képesek tárolni

 Cserepesedésre hajlamosak, amitől a felszínük borzasztó keménnyé válik. Száraz időszakban tömörödnek és nehezen művelhetővé válnak.

3. AGYAGTALAJOK

+ A magas agyagtartalmú talajok vízmegtartó képessége kiváló, de a víz nagy része erősen kötődik a talaj részecskéihez, ez által a növények számára nem felvehető. Nem cserepesedik, amikor kiszárad. 

Vízzel telített állapotban ragadóssá és vízzáróvá válik. Nedves körülmények között nő a talaj tömörödésének kockázata.

!!! Vályog és agyagtalajok feljavítása, vagyis leginkább a lazítása agyagmentes homokkal történik. !!!

240 F 293288262 glX1TG9LUf41aJXXGBPy5GuTwc6VHfon - Talaj okozta kihívások 1. rész - talajalkotók

A három fő talajalkotó megismerése után különösen fontos számunkra, hogy megtudjuk, a mi talajunk pontos összetételét. Ennek megfelelően tudunk a későbbiekben nekilátni a javításának. 

Erről lesz szó a következő részben.

Közzétette: Dénes Krisztián