Mikor és hogyan? 2. rész – Öntözőrendszer karbantartása

ontozo telepites - Mikor és hogyan? 2. rész - Öntözőrendszer karbantartása

Ahogy a szezon felüti a fejét, mindennek készen kell állnia, hiszen akár pár napos késlekedés is döntően befolyásolhatja féltve őrzött gyepünk fejlődését. Nézzük tehát hogyan is érdemes karbantartani öntözőrendszerünket!


Legalább minden tavasszal
szükséges az öntözőrendszer szórófejeinek ellenőrzése, tisztítása. Természetesen ezt érdemes megtenni már a téli fagyok elmúltával, de legkésőbb a tavaszi gyepszellőztetés előtt vagy után közvetlenül, mert szellőztetés után különösen ajánlott elszórni a tavaszi indító gyeptrágyát, aminek ún. technológiai öntözés szükséges. 

Szükség szerint ilyenkor érdemes elvégezni a szűrők cseréjét és az öntözés kalibrálását is (azaz megmérni, hogy a teljes gyepfelületen hogyan oszlik meg a kijuttatott víz mennyisége).

Természetesen nem teszünk rosszat, ha gyakrabban ellenőrizzük az öntözőrendszert, pláne a frissen telepített rendszerek esetében fontos, hogy a telepítést követően sokkal gyakrabban ellenőrizzük, legfőképp a szűrőket. Így gyorsan szert tehetünk olyan tapasztalatra, amivel könnyedén   beállíthatjuk a szűrőcsere periódus megfelelő intervallumát.

ontozo beallitas - Mikor és hogyan? 2. rész - Öntözőrendszer karbantartása

Legalább a nyári kánikula beállta előtt
szükséges ismét ellenőrizni és kalibrálni a megfelelő öntözési mennyiségeket. hiszen a forróság közeledtével egyre több vízre van szüksége a gyepnek, amit, ha nem egyenletesen kap meg, könnyen szárazságfoltok alakulhatnak ki. 

Másrészt tavasszal kevesebb vízzel is beérné a gyep, így mindenképp szükséges a finomhangolás a melegebb idők előtt. Harmadrészt ilyenkor könnyedén fény derülhet olyan problémákra, mint pl. egy szórófej elé belógó növény vagy egy lehajló faág, amivel a szóráskép változhat vagy nem lesz megfelelő a fedettség, ami feltétlenül beavatkozást igényel.

Legalább a téli kemény fagyok beállta előtt
szükséges az öntözőrendszert téliesíteni, vagyis a rendszerben lévő vizet kifújni belőle. Egy szakszerűen telepített rendszer esetén maximum 30-40 cm mélyre kerülnek a csövek. 

Magyarországon a fagyhatár általánosságban 80 cm, vagyis ezen értékeken belül helyezkednek el, ezért megvan annak a lehetősége, hogy megfagy a víz a csövekben, ezzel károsítva, megrepesztve azokat, ami szivárgáshoz, nyomásvesztéshez vezethet a későbbiekben. Nem érdemes egy ilyen apró művelet miatt kockáztatni, mert a szivárgás feltárása és javítása ennél jóval többe kerülhet.

Közzétette: Dénes Krisztián