Mikor és hogyan? 1. rész – Fűnyíró karbantartása

Fűnyíró karbantartás - Mikor és hogyan? 1. rész - Fűnyíró karbantartása

Ahogy a szezon felüti a fejét, mindennek készen kell állnia, hiszen akár pár napos késlekedés is döntően befolyásolhatja féltve őrzött gyepünk fejlődését. Nézzük tehát hogyan is érdemes karbantartani fűnyírónkat!


Minden fűnyírást követően

Ajánlatos a gépet teljes egészében letakarítani, legfőképpen a kések környezetében. Az aljára ragadt fűnyesedék miatt nehezebbé válik a fűnyíró, ezáltal a keletkezett nyomvonalak sokkal látványosabbak lesznek, rontják a végeredmény összképét.

A fűnyíró burkolata nem csak hasraütés-szerűen van kitalálva. A formája a légáramlatok és a szívóerő maximalizálása miatt olyan amilyen. A ráragadt nyesedék azonban ezt nagyban befolyásolja, mégpedig rossz irányba. 

Ha a levegő nem tud megfelelően áramlani, nem tudja a levágott nyesedéket a fűgyűjtőbe továbbítani, így elképesztően sok hullik vissza a gyepre. Ráadásul akár a hetekkel ezelőtt levágott, bepenészedett darabka is leválhat a burkolat aljáról, amivel gyepbetegségek idézhetőek elő nem kis bosszúságunkra.

A fűnyíró aljára ragadt nyesedék miatt a fűnyíró élettartama is csökkenhet. Minél nehezebben jut el a levágott fű a gyűjtőbe, annál nagyobb erőkifejtés szükséges a fűnyíró részéről. 

Ilyenkor szokott az a jelenség előfordulni, hogy egy-egy kisebb folt levágatlanul marad, vagy halljuk a gép hangján, hogy hangosabbá válik, lassabban forog, vagy dörzsölő, csiszoló hangot hallat a burkolat felől. Ilyenkor azonnal álljunk meg, tisztítsuk meg az alját, és ellenőrizzük a kések állapotát is!

Fűnyíró karbantartás 2 - Mikor és hogyan? 1. rész - Fűnyíró karbantartása

Legalább havi rendszerességgel
szükséges a fűnyíró késeinek ellenőrzése. Mivel az érdemi munkát a kések végzik, feltétlenül szükséges, hogy borotvaélesek legyenek minden munka alkalmával. Ha munka közben halljuk, hogy egy kőbe futottunk, vagy az útpadka, szegély vagy bármilyen fűnél keményebb tárgy elérte a fűnyíró kését, mindenképpen álljunk meg, és ellenőrizzük a kés állapotát. Szükség esetén élezzük is meg.

Ha nem ellenőrizzük megfelelő gyakorisággal a kések állapotát, a vágáskép mindenképpen romlani fog. Az éles kések könnyedén szelik ketté, az életlen kések tépik, szakítják a fűszálakat. Ebben az esetben teljesen gyakori, hogy a fűszálak teteje besárgul, vagy úgymond hajas lesz a teteje. Ha ezt tapasztaljuk, nagy valószínűséggel élezésre szorul a kés.

Legalább minden tavasszal, az első fűnyírás alkalmával
ellenőrizzük le a gép vágásmagasságát. Ezt egyrészt tehetjük úgy, hogy egy stabil talajra helyezzük a fűnyírót, és a földtől a kés éléig mérjük a távolságot. (ez a módszer csak egy jó közelítés, nem minden esetben mutatja a tényleges vágást követő magasságot!)

Másrészt fűnyírást követően megmérhetjük a fűszálak magasságát, akár egy egyszerű vonalzó segítségével. Rendkívül fontos, hogy mindig tisztában legyünk vele, mekkorára kell, és mekkorára vágtuk ténylegesen a füvet.

fűnyíró - Mikor és hogyan? 1. rész - Fűnyíró karbantartása

Közzétette: Dénes Krisztián