Miért fontos a gyepszellőztetés és milyen eszközök léteznek?

benzines gyepszellozteto - Miért fontos a gyepszellőztetés és milyen eszközök léteznek?

A gyepszellőztetés elsődleges célja, hogy a folyamatosan gyarapodó filcréteget, elhalt fűszálakat, valamint a mohát eltávolítsuk, ezzel pedig az éltető víz, tápanyagok és a napfény bejutását, beszivárgását a talajba könnyítjük meg.


Az egyik módszerrel bónuszként még a talaj legfelső rétegét is kicsit fellazítjuk, valamint a talaj közeli gyökereket kicsit megtépázzuk, ezzel friss hajtásokat fog hozni a növény, ami nekünk nagyon szuper dolog.

Számos videó és kép található az internet világában arról, hogyan is néz ki egy gyepszellőztető gép, miként kell használni és mikor hogyan érdemes nekilátni a munkának.

Nem szabad azonban beleesni abba a hibába, hogy néhány kép és mondat után profinak érezzük magunkat a témában, és azonnal tökéletes eredményt szeretnénk elérni.

Gyakorlat nélkül kizárólag számos próbálkozást és sok-sok hibát követően fogunk csak eljutni arra a szintre, hogy maradéktalanul elégedettek legyünk a végeredménnyel.

GYEPSZELLŐZTETŐ ESZKÖZÖK TÍPUSAI

Az első lépés, ha magunk szeretnénk elvégezni a gyepszellőztetést, hogy kiválasszuk a megfelelő eszközt. Létezik:

 • kézi gyepszellőztető gereblye
 • elektromos
 • akkumulátoros és
 • benzinmotoros gyepszellőztető gép is.

Ha csak most ismerkedik a gyepszellőztetés rejtelmeivel, fontosságával, javaslom, hogy egy egyszerűbb kézi gyepszellőztető gereblyével tegye meg az első lépéseket.

kezi gyepszellozteto - Miért fontos a gyepszellőztetés és milyen eszközök léteznek?

GYEPSZELLŐZTETÉS FAJTÁI/MUNKAESZKÖZÖK

Az igazán jó gépi gyepszellőztetők legyenek bármilyen márkájúak vagy meghajtásúak, gyakran rendelkeznek kétféle munkaeszközzel, amelyek adják a köznyelvben használt megnevezéseket is.

 • Az egyik az ún. rugós vagy karmos gyepszellőztetés, ezzel az elhalt fűszálakat, mohát és a talajfelszínen található filcréteget távolítjuk el. Ez általában opcionális munkafolyamat szokott lenni, ha szakszerűen már tavasztól a megfelelő gondozást megadjuk a gyepnek.

  Leginkább nyáron van szükség a rugós adapter használatára, ha nagy a filcképződés például egy gombafertőzés vagy nem megfelelő öntözés hatására sok elszáradt levél keletkezik, akkor ezzel a módszerrel könnyen megszabadulhatunk tőlük.


  Emellett ezt a fajta szellőztetési módot akkor is érdemes fontolóra venni, ha beállt vagy frissen telepített gyepszőnyegünk van. Beállt gyepszőnyeg esetében gyakran előfordul, hogy a szőnyeg egyik gyepalkotója (réti perje) révén sokkal gyorsabban képződik a filcréteg, általában az alsóbb levelek elhalásával. Frissen telepített gyepszőnyegnél pedig jó tudni, hogy előtte a gyepszőnyeg telepen akár 1,5 évig nem történt rajta szellőztetés, így begyökeresedést követően egy enyhe szellőztetés már nagyon rá fog férni. Erről több információ egy későbbi bejegyzésben lesz olvasható.
 • A másik fajtája a késes gyepszellőztetés. Ez a módszer a rugós szellőztetésnél már említett jótékony hatások mellett ideális esetben 1-2 cm mélyre behatol a talajba. Miközben dolgozik, a talaj legfelső rétegét is kicsit fellazítja és hajszálnyi vágásokat ejt a fű gyökérzetén, ezzel megújulásra és sűrűsödésre sarkallva gyepünket.

  Emellett, ha nagyon sűrű és tömött a gyepállomány, az egészséges zöld levelekből és fűszálakból is lecsípünk ezzel a módszerrel, így ritkítva azt.

Elektromos gyepszellozteto - Miért fontos a gyepszellőztetés és milyen eszközök léteznek?

elektromos gyepszellozteto 2 - Miért fontos a gyepszellőztetés és milyen eszközök léteznek?

Közzétette: Dénes Krisztián