A gyepszellőztetés környezeti feltételei

gyepszelloztetes utan gereblyezes - A gyepszellőztetés környezeti feltételei

Eddig körbejártuk, hogy miért is van szükség a gyepszellőztetésre és egyáltalán a különböző szerszámok milyen eredmény elérését teszik lehetővé. Fontos kitérnünk arra is, sőt, talán minden közül a legfontosabb, hogy mikor végezzük el a műveletet.

Erre a kérdésre olyan választ adni, ami minden helyzetben, minden körülmény mellett megállja a helyét, sajnos nem lehet.

Nem mindegy, hogy milyen gondozást kapott az elmúlt hetekben/hónapokban, mik a célok, mit tudunk a későbbiekben nyújtani az állomány számára stb. stb. stb. Nagyon sok bizonytalansági tényező merülhet fel, ezért az alább leírtak csak nagyon megközelítőlegesen adnak pontos támpontot nekünk.

Talán a legalapvetőbb dolog, amit észben kell tartani, hogy ha számunkra megfelelő az időjárás, nem túl hideg és nem túl meleg, akkor a gyep is nagy valószínűséggel jól érzi magát, és szellőztetés után is könnyedén regenerálódhat.

Levegő hőmérséklet

1. Tavaszi és őszi késes gyepszellőztetés

Március 15 és április 1 között el lehet már kezdeni, kivéve, ha hajnalban még fagypont alá csökken a hőmérséklet!
Optimális feltételek:
– A nappali hőmérséklet 15-18°C közelében van
– A hajnali hőmérséklet 5-8°C közelében van
– Az időjárás előrejelzések ezt hosszabb távon, 1-2 hétre előre jósolják

Túl korán nem érdemes elkezdeni a tavaszi gyepszellőztetést, hiszen, ha még nem optimálisak az időjárási körülmények, úgysem lesz ideális a gyep regenerációja. Csak akkor fog igazán megindulni a fejlődés, ha eljön az ideje.

2. Őszi szeptember 1 és szeptember 15 között általában már elkezdhető, és akár október közepéig is végezhető.
Optimális feltételek:
– A nappali hőmérséklet 20-25°C közelében van
– A hajnali hőmérséklet 15-20°C közelében van
– Az időjárás előrejelzések ezt hosszabb távon, 1-2 hétre előre jósolják

3. Nyári vagy eseti jellegű, esetleg tavaszi vagy őszi rugós gyepszellőztetés

Mivel a rugós szellőztetés kevésbé megterhelő a gyep számára, sokkal enyhébb munkafolyamat, mint a késes, ezért az előbb felsorolt időszakok között (március 15 – október 15), de a szélsőségesen nagy kánikulai meleg kivételével bármikor elvégezhető.

2018.01.01 2 - A gyepszellőztetés környezeti feltételei

Talaj hőmérséklet

Talán egy kicsit könnyebb megtalálni az ideális időszakot akkor, ha a talajhőmérsékletet vizsgáljuk. Ehhez szükségünk van egy digitális maghőmérőre, ami nem egy drága eszköz, de annál inkább hasznos. Használata roppant egyszerű, csak dugjuk bele a földbe, és olvassuk le pl. 5-10-15 cm mélyen a hőmérsékletet, több különböző adottságú helyen, árnyékosabb és naposabb helyen is.

Minimális talajhőmérséklet a 10°C.

Közzétette: Dénes Krisztián