A gyepen megjelenő gombák és betegségek

istockphoto 1282272474 612x612 1 - A gyepen megjelenő gombák és betegségek

A gyep legáltalánosabb betegségei közé tartoznak az állati kártevők és a gombák okozta betegségek.
Mindkét csoport tagjainak pusztítása ellen tudunk védekezni, megelőző intézkedéseket hozni. Ez még a jobbik eset, hiszen jobb félni, mint megijedni.


Gyeppel kapcsolatban kétféle gombát különböztetünk meg.

Bazídiumos / termőtestes gombák / kalapos gombák

Nevükben is benne van, hogy ezek azok a gombafajták, melyek a felszínen jól látható módon, kalapos gombák formájában jelennek meg. Csiperke-, őzláb-, szegfű-, laska- vagy rókagomba, ezek vélhetőek sokaknak ismerősen csengenek.

Ezekhez hasonló gombafajták is megjelenhetnek, sőt gyakran meg is jelennek a féltett gyepeken. Közös jellemzőjük azonban, hogy kizárólag esztétikai problémákat okoznak, de a gyepben nem tesznek közvetlen kárt, nem okoznak sárgulást.

Kialakulásuk fő oka a helytelen öntözés, a gyep filcrétegének túlzott megléte és a rossz vízáteresztő képességű kötött, tömörödött talaj.

Megjelenésüket az előbb leírt okok javításával lehet megelőzni, vagyis gyepszellőztetés, helyes öntözési mennyiség és gyakoriság beállítása, homokszórás vagy lyuggatásos homokszórás a talajjavítás érdekében.

Ha már megjelentek a gyepen a kalapos gombák, a tüneti kezelés is alkalmazható ellenük. Itt jegyezném meg, hogy a GOMBAÖLŐ SZEREK HASZNÁLATA TILOS KALAPOS GOMBÁK ELLEN, ugyanis semmilyen hatással nincsenek rájuk, teljesen felesleges művelet. Helyette a talajfelszín homokszórása, vasgálic oldalt permetezése, illetve az öntözés megvonása a járható út a kalapos gombáktól való megszabadulására.

Patogén gombák

Az előbbi gombákkal ellentétben, ezek a gombafajok a gyep életében betegséget okoznak, melyek vagy esztétikailag okoznak gondot, vagy élettanilag is, akár levélelhalással akár teljes gyökér és növényelhalással járnak.

istockphoto 1455931166 612x612 1 - A gyepen megjelenő gombák és betegségek

Ezek a gombabetegségek már nem jelennek meg termőtestes formában, csupán csak a gombafonalak szövedékét, vagyis a micéliumokat láthatjuk nedves, párás környezetben. Ezek azok a „pókhálószerű” képződmények, melyekhez nem tartozik pók.

Kialakulásuk fő okait és a megelőző és tüneti kezeléseket azok terjedelme és speciális mivolta miatt sajnos egy ilyen blogbejegyzés keretein belül nem lehet átadni. Így ehhez mindenképp szakember szükséges személyes felmérés keretein belül.

Betegség diagnosztizálása

A gombás betegségek témája talán a legnehezebb téma az egész gyepápolást tekintve.

Felelős szakemberként nem írhatóak le olyan tanácsok, melyek alkalmazása akár egy milliós értékű gyep teljes pusztulásához vezethetnek, ha az olvasó éppen rosszul méri fel a helyzetet, vagy rosszul véli felismerni a betegséget a gyepen.

Előfordulhat sajnos olyan is, hogy adott gombabetegség úgymond szezonon kívül jelenik meg, mert a kert adottságai olyanok, hogy ott éppen akkor jól érzi magát. És vannak olyan betegségek, melyek akár 1-2 óra alatt is hatalmas károkat tudnak okozni.

Ha minden fontos momentumot betartunk a nyírás, öntözés, tápanyagozás, gyepszellőztetés terén, akkor sem garantált a gombabetegségek elkerülése.

Így biztosan kijelenthető, hogy Ön, kedves olvasóm, fog találkozni gombabetegséggel a gyepen. Előbb vagy utóbb, de fog. 

Ilyenkor érdemes szakember segítségét igénybe venni és rábízni a betegség pontos azonosítását és a kezelési módszerek, vegyszerek kiválasztását.

Közzétette: Dénes Krisztián

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .