A gyep gyomnövényei és kezelési módszerei

istockphoto 1050668698 612x612 1 - A gyep gyomnövényei és kezelési módszerei

A gyönyörű smaragdzöld gyep legősibb ellensége a gyom. Sok fajtája létezik, de mindben közös, hogy a legkevésbé sem látjuk szívesen őket féltett gyepünk közepén. 

Gyomnövények a gyepen

A nem kívánatos gyomok nagy többsége a tavaszi felmelegedéstől kezdődően fejlődik, így, ha megfelelő eredményességgel szeretnénk ellenük harcolni, már ilyenkor érdemes elkezdeni. Természetesen sosem késő, de az idő előrehaladtával a gyomok is erősödnek, fejlődnek és szaporodnak, így a kívánt hatás eléréséhez még nagyobb befektetett munka szükséges.

Megkülönböztetünk egyszikű és kétszikű gyomokat. Leggyakrabban előforduló fajtáik:
✓ Gyermekláncfű
✓ Tyúkhúr
✓ Madársóska
✓ Muhar
✓ Egynyári perje
✓ Sovány perje
✓ Cickafark
✓ Lándzsás útifű/ Nagy útifű
✓ Apró szulák
✓ Kakaslábfű
✓ Tarackbúza
✓ Csillagpázsit

A gyepen megjelenő gyomnövények nagytöbbsége maggal szaporodik, néhányuk tarackol. A magok vagy már eredetileg is a gyep talajában rejtőzködnek, vagy a szél vagy madarak által kerül be kertünkbe. Mindegy is a bejutás módja, hiszen közös jellemzőjük, hogy csak a megfelelő pillanatot várják arra, hogy megindulhassanak és átvegyék az uralmat a gyepen.

Szinte kivétel nélkül olyan növényekről van szó, melyek széles tartományban érzik jól magukat, pláne egy gyep számára is ideális környezetben. Ha a gyep legyengül vagy üres foltok maradnak, elég könnyedén törnek utat a gyomok. Akár tavasztól őszig, de akár télen is vígan eléldegélnek egyes fajok, így nem lehet sajnos az időjárásra bízni a likvidálásukat. Ha felütötte a fejét bármelyik gyomféle, sajnos tenni kell ellene, vagy mechanikus módszerrel, vagy kemikália segítségével.

istockphoto 1280337815 612x612 1 - A gyep gyomnövényei és kezelési módszerei

Gyommentesítés

Tulajdonképpen 3 féle módszer létezik.

1. Gyomirtó szerrel, amely lehet akár a füvesítés előtt bevetett totális gyomirtó, vagy a már meglévő gyepen alkalmazható szelektív gyomirtók.

2. Kézi gyomlálással, mely akár puszta kézzel, akár kézi gyomkiszedővel is történhet. Kézi gyomkiszedőből is létezik kisebb kéziszerszám is, melyhez sajnos le kell hajolnunk, hogy kifordíthassuk a gyomot és létezik olyan is, melyet akár állva, fentről beleszúrva a talajba tudunk használni. Utóbbi természetesen kényelmesebb.

3. Kiszorításos módszer. Ennek az a lényege, hogy sem vegyszerrel, sem mechanikus módszerrel nem próbáljuk meg a gyomot eltávolítani/elpusztítani, helyette inkább a fűnyírással vagy vízmegvonással/szárítással próbálunk a gyomok ellen védekezni. Ez főként akkor célszerű, mikor nem egy-egy darab gyomról van szó, hanem kiterjedt, nagy felületen található, vagy nagy mennyiségű gyomtól kellene megszabadulni, amire a kézi megoldás már túl nagy munka lenne.

A felsorolásba akár belevehetnénk azt is, mikor semmit nem teszünk, és a gyomok mégis visszahúzódnak, elpusztulnak a téli időjárás miatt például. Ez azonban hosszú távon nem járható út. Hiába gondoljuk azt, hogy a tél megoldja a problémákat, sajnos ez nincs így! Ettől függetlenül elszórhatta a magjait, tarackolhatott tovább, vagy akár csak visszahúzódott, de amint ismét ideálisak lesznek számára a körülmények ugyan ott, ugyan úgy vissza fog térni.

Közzétette: Dénes Krisztián

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .