Tápanyag utánpótlás – mire is van szüksége a gyepnek?

240 F 241242542 7h892WZkHrrPbgnV6W2Hf832eDD2rQlo - Tápanyag utánpótlás - mire is van szüksége a gyepnek?

Az ember számára is léteznek ajánlások, hogy mely vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, mikro- és makroelemek azok, melyek az élet fenntartásához elengedhetetlenek. Szintén felsorolható néhány olyan elem, amely a gyep számára szükséges a kiegyensúlyozottság eléréséhez.

A legfontosabb gyeptrágya alkotóelemekkel azért jobb, ha mindenki tisztában van, ezeket soroltam fel, és rövid jellemzést is írtam mellé, de semmi több. Nincs értelme ennél jobban belemenni a mikro- és makroelemek világába. A felesleges dolgok helyett inkább az alábbiakat javaslom:

Vegyük figyelembe a gyártók tanácsait, hallgassunk a sok éves tapasztalatukra. Az igazán nagy és neves gyártóknak (pl. ICL, DCM, COMPO, DYRA, VIANO stb.) úgy gondolom nem érdeke, hogy becsapjon minket és az adott helyzetre nem megfelelő gyeptrágyát ajánljon.

Legfontosabb tápanyagok jellemzői

N – Nitrogén

A fű növekedéséért és megerősödéséért felelős elem. Tavasszal extra mennyiségben, nyáron és ősszel jóval kisebb mennyiségben, télen pedig minimális mennyiségben szükséges a gyep számára.

P – Foszfor

A fű gyökérképződéséért felelős elem. Gyepszőnyeg telepítésnél és vetésnél van rendkívül nagy szerepe, hogy minél magasabb %-ban tartalmazza a gyeptrágya.

K – Kálium

A fű ellenállóságát növeli a nyári hőséggel és a téli fagyokkal szemben. Nyáron és télen szükséges a gyep számára leginkább.

MgO – Magnézium-oxid

A fűszálak gyönyörű szép zöld színében játszik nagy szerepet.

Fe – Vas

A mohásodás kezelésében, megakadályozásában segít.

A magnézium és vas nélkülözhetetlen a megfelelő fotoszintézishez.

240 F 329587732 w3kTV0HcJASLNMgz2XTYWmwtrg7rfgYS - Tápanyag utánpótlás - mire is van szüksége a gyepnek?

Gyeptrágyák, műtrágyák, szerves trágyák

Különböző gyeptrágyák léteznek (gyepen használható trágyák), amelyek végső soron mind a gyep egészségét szolgálják, de eltérő módon, összetétellel, előállítással stb. dolgoznak. Lássuk tehát mivel is gazdálkodhatunk gyepápolás során.

Két nagy csoport létezik, a szerves és a műtrágyák. Ezen belül többféle alkategóriát különböztetünk meg. 

Gyeptrágyákról általánosan

1. Gyepműtrágyák, mezőgazdasági műtrágyák

Legfontosabb jellemzőjük, hogy a növény számára felvehető formában tartalmazzák a tápanyagokat. Ezáltal elérhető az azonnali hatás. Az ilyen műtrágyák azonban csak a növényt táplálják, a talajt nem.

2. Szerves trágyák

Legfőbb jellemzője, hogy ezt a fajta tápanyagot a növény közvetlenül nem tudja felvenni, hasznosítani, ehhez az szükséges, hogy a talajban lévő élet, vagyis a mikroorganizmusok átalakítsák számára is felvehető formára. Ebből az következik, hogy a szerves trágya nem fog azonnali és kiugró hatást produkálni.

Nem csak a növényt, magát a talajt is táplálják ezek a trágyák.

Kisebb tápanyag tartalommal rendelkezik, mint egy gyepműtrágya.

3. Folyékony műtrágyák, lombtrágyák

Legfőbb jellemzőjük, hogy nem gyökéren keresztül szívódnak fel, hanem levélen, lombon keresztül. Szinte azonnal hatást érhetünk el vele, de ennek az az ára, hogy rövid, maximum 1-2 hét hatástartammal rendelkezik. Kiegészítésként, vagy speciális esetekben, speciális igények vagy feladatok miatt használjuk.

Léteznek olyan szerves gyeptrágyák, melyek műtrágyával vannak dúsítva. Ezáltal lesz egy olyan gyors hatásuk, mint a tisztán műtrágyáknak, és lesz egy lassabb, talajéletet is javító hatásuk is. A tapasztalatom szerint ezek jó termékek, de költséghatékonyság szempontjából nem ideális választás. Ehelyett inkább érdemes egy tisztán műtrágyát és egy tisztán szerves trágyát alkalmazni a megfelelő arányok betartásával. 

Haladó szintű gyepápolás

Fontos megjegyezni, hogy a haladó szintű gyepápolásban nem elegendő csak szerves trágyát használni. Sajnos egy intenzív fenntartású gyep esetében elkerülhetetlen a műtrágya használata, melyet időnként szerves trágyával egészítünk ki, hogy ne csak a növényt tápláljuk, de a talajéletet is fenntartsuk.

A talajélet az egyik kulcsa a helyes gyepápolásnak. Tulajdonképpen elmondható, hogy mind a szerves, mind pedig a műtrágyára szükség van az optimális gyepápolás kialakításához. Kell a könnyen felvehető tápanyag és nélkülözhetetlen a megfelelő talajélet is.

Épp ezért olyan elengedhetetlen, hogy minőségi, kifejezetten gyepekre fejlesztett és kikísérletezett gyepműtrágyákat használjuk, esetleg kiegészítve folyékony műtrágyákkal, lombtrágyákkal, megtámogatva szerves trágyával.

Közzétette: Dénes Krisztián