Fűnyírás alapszabályai 2. rész – Megfelelő vágásmagasság

240 F 53253042 jdnVsXlkEHG6ZL1lhveG5GbZ6TJ3LCnu - Fűnyírás alapszabályai 2. rész - Megfelelő vágásmagasság

Egy szabályt bizonyára mindenki ismer, ez pedig az 1/3-os szabály. Nézzük azért milyen további szabályokat érdemes betartani az egyszerűnek hitt fűnyírást tekintve.


  • SZABÁLY 1: Mint már említettem, fontos betartani azt a szabályt, hogy a teljes fűszál hosszának legfeljebb a legfelső 1/3 részét vágjuk csak le egyszerre. Ez függetlenül attól, hogy vetett fű vagy gyepszőnyeg, illetve, hogy milyen fűmagkeverék vagy milyen állandó magasságon van tartva a gyepállomány, minden esetben követendő szabály!

Ha az előző szabályt sikerül tartani, finomíthatunk a pontos magasság meghatározásán egyrészt azzal, hogy mik a céljaink, lehetőségeink és adottságaink a gyepfenntartás és a használat során, másrészt pedig a vetett fűmagkeverék vagy a gyepszőnyeg típusa alapján. Legegyszerűbb talán, ha betartjuk a gyártó által javasolt magasságokat. Ez általánosságban működni szokott, de egy megközelítő segítséget azért tudok nyújtani.

  • SZABÁLY 2: Angol perje és Réti perje túlsúlyos fűmagkeverékek és Sport gyepszőnyegek 30-35 mm között már nagyon jól érzik magukat.

Angol perje túlsúlyos keverékek akár a 25 mm körüli magasságot is elviselik, sőt némelyik keverék igényli is ezt a magasságot ahhoz, hogy gyönyörű gyepet tudjon alkotni.

Nádképű csenkesz túlsúlyos fűmagkeverékek és Mediterrán típusú gyepszőnyegek 30-40 mm körül.

Vörös csenkesz túlsúlyos fűmagkeverékek 35-45 mm között.

Ezek a számok nem teljesen mérvadóak, mindenképp érdemes a gyártói javaslattal összevetni, vagy a gyepszőnyeg teleppel egyeztetni és tanácsot kérni.

  • SZABÁLY 3: Sajnos gyakran előfordul, hogy az ideális fűmagasság eléréséhez jóval többet kellene levágnunk, mint amennyit az 1/3-os szabály szerint maximálisan lehetne. Ebben az esetben mindenképpen érdemes több lépcsőben elvégezni a fűnyírást, 1-2 nap eltéréssel.

240 F 290394811 5VhhhYq0zOLp6aynPAXZVJ4ycsViGn1B - Fűnyírás alapszabályai 2. rész - Megfelelő vágásmagasság

  • SZABÁLY 4: Friss vetésnél nagy jelentőséggel bír az első fűnyírás. Elengedhetetlen, hogy valamilyen szinten hagyjuk a friss fűszálakat megerősödni, de ne legyen túl magas se, mert egy elkésett fűnyírás jelentősen visszavetheti a megerősödésben. El kell találni egy megfelelő egyensúlyt.

Javasolt az első fűnyírást 7-10 centiméteres magasságnál már megejteni, de csak nagyon minimálisan, éppen csak megcsípve a fűszálak tetejét. Ezzel beindíthatjuk a bokrosodás folyamatát. 

  • SZABÁLY 5: Frissen fektetett gyepszőnyeg nyírása igénytől függ. Nem lehet azt mondani, hogy 2 nap vagy 10 nap után vághatjuk először. Ha szükséges a magasság alapján, akkor vágni kell. Hiába lett utasításba adva, hogy eddig és addig ne menjen rá senki, ez alól a fűnyírás az egyik kivétel. Többi az egyéb létfontosságú munkafolyamat.

Mellékesen megjegyzem, hogy a gyepszőnyeg telepen, ahonnan származik, mindenképp intenzív fenntartásban részesül, tehát ne féljünk tőle, hogy hetente többször nyírjuk. „Hozzá van szoktatva” a gyep ehhez, így igényli is. Elengedhetetlen, hogy hosszú távon szép maradjon.

Közzétette: Dénes Krisztián