Fűnyírás alapszabályai 1. rész – Mikor érdemes?

240 F 295565593 hDVj1NtdfMdtMOIQT9PZ6GFlQrElFgfm - Fűnyírás alapszabályai 1. rész - Mikor érdemes?

Különösen fontos megjegyezni, hogy ez nem egy időpont. Nem mondhatjuk általánosságban azt, hogy 7 naponta kell füvet nyírni. Minden az adottságoktól, igényektől, lehetőségektől függ.

Ennek fényében kell meghatározni, hogy mikor érdemes füvet nyírni. Lássunk hát két alapvető fenntartási formát, amelyek jórészt lefedik a házikerti lehetőségeket.

INTENZÍV FENNTARTÁS

Lényege fűnyírás szempontjából: Fűnyírás hetente 2x vagy 3x, függetlenül attól, hogy mennyit nőtt két nyírás között.

Természetesen minél gyakrabban nyírjuk, annál kevesebb lesz az egyszerre, egy időben levágott fűmennyiség, ami a gyep számára sokkal kevésbé megterhelő. Emellett arra kényszerítjük a növényt, hogy ahelyett, hogy felfele terjeszkedjen, hozzon új leveleket és oldalirányba gyarapodjon ezáltal sűrűbbé, zártabbá téve a gyepállományt.

Így nem csak sűrűbb, de ellenállóbb, akár gyommentesebb és egészségesebb gyepet kaphatunk, feltéve, ha minden egyéb szükséges gondoskodást megadunk számára, és betartjuk az alapvető szabályokat az öntözésre, tápanyagozásra és minden egyébre vonatkozóan, melyet a későbbiekben részletesen is kitárgyalunk.

  • Legfőbb előnyei: Alacsonyabb magasságon is tartható* a gyep, így még tömöttebb, kompaktabb látványt nyújt, ezáltal a gyomok is nehezebben jutnak élettérhez, így minimalizálható a gyomirtók használata is. Az alacsonyabb magasság révén csökken a gombás megbetegedés hajlandósága. Ez a fenntartási mód szinte minden típusú, fűmagkeverékű vagy telepítésű gyep esetén megállja a helyét. Nem szükséges a nyári időszakban változtatni a vágási magasságon, akár tavasztól késő őszig egy magasságon tartható.

* Az egyik kedvelt gyepalkotó a nádképű csenkesz nem szereti az alacsonyra nyírást, ezért ajánlott a 3-3,5 cm körüli magasságon tartani. Ilyen fűmagkeverék az ICL Toscana és a BarenBrug Water Saver.

  • Legfőbb hátrányai: Nincs mese, mindent meg kell a gyepnek adni ahhoz, hogy egészséges maradjon, és a fűnyírás intenzitását is mindentől függetlenül tartani kell! Nem elég a neves gyeptrágya gyártók által javasolt műtrágya program, miszerint évente elég csak tavasszal kijuttatni egy nagyon lassú feltáródású gyeptrágyát. Mindenképp évszakhoz igazodva, a gyep igényeinek maradéktalanul eleget tevő tápanyag összetételű gyeptrágyákat kell alkalmazni, legalább évente 3x, de akár az 5x-i alkalom sem elképzelhetetlen.

Azért ez szemmel látható többletköltséget is jelent az éves fenntartást tekintve, valamint nagyobb odafigyelést és törődést igényel.

240 F 298313914 KdSl7Zk1NXTFUbBmCukmobBQ3lRmRqeb - Fűnyírás alapszabályai 1. rész - Mikor érdemes?

ÁTLAGOS FENNTARTÁS

Lényege fűnyírás szempontjából: Fűnyírás hetente 1x.

Az előző fenntartási módnál nem kellett figyelni a gyep növekedését, hiszen bármennyire is szeretnénk, nem fog 2-3 nap alatt égig érő magasságokra törni.

Azonban az átlagos fenntartásnál a legfontosabb szempont a következő nyírást figyelembe véve az aktuális gyepmagasság. Ez azt jelenti, hogy nyírjunk akkor, ha a levágott mennyiség 1/3, a megmaradt mennyiség 2/3 rész nagyságú lesz.

Ehhez egy kis segítséget nyújthat a következő táblázat.

  • Legfőbb előnyei: Kevesebb gondoskodást és odafigyelést igényel, mint az intenzív fenntartás. Ezáltal a fűnyírások gyakorisága is csökkenthető, de még így is legfeljebb 7 naponta szükséges elvégezni.
  • Legfőbb hátrányai: Egy kicsivel kevésbé lesz esztétikusabb, látványosabb a végeredmény. A ritka nyírás miatt pedig sokszor elég magas lesz napokig a fű, ami a gyepbetegségek kialakulásának melegágya. A gyomok is könnyebben jutnak élettérhez, így előfordulhat, hogy gyakrabban kell nyúlni a gyomirtóhoz, ha monokultúrára törekszünk. Nem minden esetben igaz, de érdemes a nyári időszakban kicsit magasabbra hagyni a vágási magasságot, tavasszal és ősszel pedig kicsit alacsonyabbra. 

Sajnos ezt a fenntartási módot nem minden gyeptípus honorálja, ezért, ha nem tudunk rájönni, hogy mitől sínylődik a gyep, vegyük ezt a lehetőséget is számításba.

Most, hogy már tudjuk a két legalapvetőbb gyepfenntartási módok közti különbségeket, ideje átbeszélni, hogy milyen magasságbeállítások és szabályok vannak, melyeket érdemes betartani a fűnyírás során. Erről lesz szó a 2. részben.

Közzétette: Dénes Krisztián