A gyep öntözésének alapjai

240 F 26220073 BgjexLYQuut65oyriMB1UxSmMHAA5KF7 - A gyep öntözésének alapjai

Nem csak a házépítésnél van szükség az alapokra, az öntözés helyes megválasztásához is nélkülözhetetlen néhány dologgal tisztában lennünk. 

  • Az öntözés mennyiségét leginkább az évszak és a hőmérséklet befolyásolja. Nincs szükség a hűvösebb és csapadékosabb időszakban annyi locsolásra, mint a nyári forróságban és kánikulában.
  • A kötött agyagos, valamint a homokos talaj esetében másként kell eljárnunk. Homokos talaj legfőbb jellemzője, hogy a kijuttatott vizet a lehető legrövidebb idő alatt felissza, azonnal leszivárog a víz a talaj mélyebb rétegeibe. Ezzel szemben az agyagos, kötött talajon a nagyobb mennyiségű víz szinte megfolyik, elterül, ezért több kisebb adagban kell a vízmennyiséget kijuttatni, hogy ne áztassuk egyszerre fel a talajfelszínt.
  • Csak és kizárólag a nyári kánikulában lehet/van szükség a mindennapos locsolásra (egyes fűmagkeverékek esetében ilyenkor sincs rá szükség!). Ha enyhébb időben is naponta locsolunk, a gyep gyökérzetét felfelé szoktatjuk a talaj felsőbb rétegeibe, ezzel pedig a később jelentkező stresszhatásoknak jóval kevésbé lesz képes ellenállni.
  • Meg kell találni az egyensúlyt. Nem jó az sem, ha csak elvétve locsolgatunk, és az sem, ha teljesen feláztatunk mindent. Okvetlenül csak annyi vizet juttassunk ki, amennyivel a talaj elboldogul, és két locsolás között hagyunk elegendő időt a felszáradásra is.
  • Az állandóan nedves környezetet előszeretettel kedvelik a gyomok, így e miatt is érdemes betartani a szabályokat, és csak annyit locsolni, amennyire éppen szükség van.

240 F 403489471 5X5xCfCwzLxPjskQV7dYGS1iS3qGg6gc - A gyep öntözésének alapjai

  • Tilos a füvet az esti órákban öntözni! A kellően felmelegedett talaj és a hideg víz találkozása párolgást idéz elő, ez pedig a gombás megbetegedéseknek jócskán kedvez.
  • Az előbbiből következik, hogy a füvet minden esetben hajnali órákban javasolt öntözni, egyrészt ilyenkor a legkisebb a párolgásból adódó veszteség, másrészt a gyors felszáradás miatt a gombásodás veszélye is minimálisra csökkenthető.
  • Az árnyékosabb és kevésbé árnyékosabb területekre természetesen nem egyforma, más és más vízmennyiség szükséges. Egy árnyékosabb terület akár még a nyári forróságban is beérheti fele akkora vízmennyiséggel.

Természetesen az előbb említett lista nem teljes. Valóban sok mindenről lehetne még írni, de a legfontosabbak megtalálhatóak benne. Nagy valószínűséggel, ha ezeket a szabályokat betartjuk és figyelembe vesszük az öntözés során, nagy hibát nem véthetünk.

Közzétette: Dénes Krisztián