Tavaszi gyepkarbantartás – checklista

kert 2 - Tavaszi gyepkarbantartás - checklista

A gyepkarbantartási munkák során talán a legfontosabb munkafolyamatokat tavasszal kell elvégeznünk az egész éves látványos eredmény eléréséhez.

A szép gyep eléréséhez nem elég csak egy-egy munkafolyamatot alaposan és szakszerűen elvégeznünk. Minden egyes lépést, a megfelelő időben, a megfelelő alapanyagokkal megtámogatva, a lehetőségeinkhez mérten szakszerűen kell végrehajtani.
—————————————————————————————————

Lássuk először listába szedve mik is ezek a lépések:

Tavaszi indító gyeptrágya kiválasztása és beszerzése

– Fűmag kiválasztása és beszerzése felülvetéshez

– Fűnyíró késének élezése, olajcsere, nagytakarítás

– Fűnyíró vágási magasságának ellenőrzése

– Gyepszellőztető nagytakarítása, olajcsere
—————————————————————————————————

Miért elengedhetetlen, hogy tavaszi indító, vagyis Nitrogén dús gyeptrágyát kapjon a fű tavasszal? 

Tavasszal a gyep számára legfontosabb összetevő a NitrogénEz a fű növekedéséért és megerősödéséért felelős elem. 

A Nitrogén mellett természetesen fontos a Foszfor és a Kálium tartalom is, de ezekből elég a Nitrogén tartalom 1/3-d, 1/4-d része is. 

Ezek tudatában válasszuk ki a megfelelő gyeptrágyát tavaszra, melyet az első fűnyírást és a gyepszellőztetést követően érdemes elszórni, természetesen a gyártó előírásainak megfelelően.

Miért fontos a megfelelő fűmag kiválasztása felülvetéshez?

A boltokban kapható fűmag, legyen akár szó a “Hiperszupermarketekben”, vagy a gazdaboltokban, interneten vagy bárhol elérhetőekről, nem csak egy fűfajta magját tartalmazzák, legalább 3-4 fajta válogatott fűmag keverékét rejti a csomagolás. 

Minden fűféle más és más tulajdonságokkal rendelkezik, más körülményeket szeret. Vannak szárazságtűrő, napfénykedvelő, árnyéktűrő, alacsony nyírást kedvelő stb. stb. fajták. 

Éppen ezért nem mindegy, hogy milyen fűmag keveréket választunk, hiszen a füvesítendő/felülvetendő terület adottságaihoz kell igazítanunk. Ehhez feltétlenül kérje szakember segítségét.

Kert - Tavaszi gyepkarbantartás - checklista

Fűnyíró karbantartása és a vágási magasság

A fűnyíró karbantartása, kés élezése létfontosságú, hiszen minden héten legalább egyszer le kell nyírni a füvet, ha szép eredményt szeretnénk elérni. Az év során ezzel a géppel fogunk a legtöbbet dolgozni, ezért érdemes megbízható társat választanunk, amely meghálálja a rendszeres karbantartás. 

Nem mellesleg életlen késsel csak szétszabdaljuk a fűszálakat, a koszos géppel pedig az élettartamát csökkentjük, és a gyepbetegségek kockázata is megnő.

A vágási magasság beállításának fontossága talán a legelső dolog, amit mindenki elfelejt. Tavasszal és ősszel, amikor enyhébb az idő, felhősebb az ég, több csapadék hullik, természetes, hogy nem olyan magasra kell nyírni a füvet, mint nyáron az akár 40°C fokos hőségben és szárazságban. 

Annak részletes ismertetése, hogy mit, miért, mikor és hogyan kell beállítani minden bizonnyal “megér egy misét”. 

De semmi gond, a Gyepápolási ABC-ben mindent részletesen leírok, érthető módon, példákkal illusztrálva. A lap alján található gombra kattintva megtudhat többet a könyvről.

Gyepszellőztető karbantartása

Mint minden gépet, így a gyepszellőztetőt is feltétlenül gondozni kell, takarítani, ellenőrizni. Noha egy évben maximum 2 alkalommal használjuk, mégis létfontosságú, hogy megfelelően dolgozzon. A fő feladata, hogy meglazítsa a talaj felszínét, az elszáradt részeket felszedje a földről, és enyhén tépázza meg a füvet. Ha ezeket nem szakszerűen végzi, elég nagy kárt tud okozni a gyepállományban, ami helyre hozható ugyan, de irdatlan pénzeket igényel. Úgy gondolom érdemes ezt megelőzni, hiszen

„Sokkal egyszerűbb megelőzni a gondokat, mint utólag feltakarítani.”
//Mary E. Pearson

Nemrég megjelent könyvünkben (e-Book) részletes leírást talál minden az előbbiekben taglalt munkafolyamatról, részletes leírásokkal, példákkal és jó tanácsokkal. 

Ha szeretne többet megtudni a könyvről, kattintson az alábbi gombra:

Közzétette: Dénes Krisztián

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .