Sövény, amiből még tea is készíthető? Igen, létezik!

Tea - Sövény, amiből még tea is készíthető? Igen, létezik!

Számtalan cserje alkalmas sövénynek, de csak néhánynak van ehető része. A Camelia sinensis leveleiből készül a mindenki számára ismert tea. Nézzük csak, hogyan is lesz belőle sövény:

A teáról

A Camellia sinensis a teafélék családjába tartozó növényfaj, melyet évezredek óta termesztenek. Termesztésben használt változatait cserjének nevelik ki. Ezek a cserjék, pontosabban a leveleik adják a különféle teafajták alapanyagát. Az, hogy ezekből a levelekből fekete tea, zöld tea, fehér tea, oolong tea, vagy puerh tea lesz teljes egészében a feldolgozás módjától függ. 

Termesztésben nem hagyják magasra kúszni, folyamatosan metszik, ám szabadon hagyva és gondozás nélkül akár 15 méter magas fává is képes fejlődni. 

Rögtön virágzik már a kiültetés évében, október-novemberben, egészen a fagyok beálltáig. (Bent akár februárig is)

A szaporítás nem magvakról, hanem hajtásról történik.

Érzékeny az alacsony hőmérsékletre és sok csapadékot és magas páratartalmat igényel.

A teaszedők a “két levél egy rügy” szabályt követik, mert minél fiatalabb a levél, annál jobb minőségű lesz a tea. Hazánkban általában 3 hetente szedik a leveleket.

Teatermesztés Magyarországon

Mint ismeretes, a termőterületek Kína, India, Kenya, Sri Lanka, Japán, Nepál, Ausztrália és Indonézia területén találhatóak.

Európában a Portugáliához tartozó Azori-szigeteken kívül még sehol máshol nem sikerült teát termeszteni.

Nem véletlenül, hiszen mint említettem, érzékeny az alacsony hőmérsékletre, sok csapadékot és magas páratartalmat igényel. Ez nem feltétlenül jellemző a magyarországi klímára, de 2018-ban, a MAGYAR TEAPROJEKT keretében, Varga Mariannának köszönhetően létrehozták az első magyarországi teaültetvényt, melyről bővebben ITT olvashatsz! 

A projekt keretein belül olyan vállalkozó szellemű termelőket keresnek, akik rendelkeznek földterülettel, és szívesen részt vennének a magyar teaprojektben. Természetesen ha Ön otthonában, akár a panellakás erkélyén szeretne egy-egy cseréppel termeszteni teát, ezt is megteheti, és élvezheti a saját tea által nyújtott előnyöket. 

“[Különleges és felemelő élmény a saját teádat fogyasztani otthonodban…]”
Varga Mariann

Tea ültetvény - Sövény, amiből még tea is készíthető? Igen, létezik!

Teacserjéből sövény

Elképesztően exkluzív és formabontó “találmány” lehet a teacserje alkalmazása sövényként.

Természetesen bizonyos feltételek mellett, hiszen a sövény egyik fő funkciója a takarás, a por és zajártalom csökkentése, és leginkább 2 méteres magasság minimum elvárt egy sövénytől. Így utcafrontra vagy kerítés helyett/mellett nem alkalmazható.

Teacserje esetében azonban nem alakíthatunk ki klasszikus sövényt, ha teaként szeretnénk fogyasztani, hiszen a magasan lévő friss és zsenge leveleket nehézkes elérni, és nem mellesleg a por megtelepedése sem túl egészséges ránk nézve.

Kapubeálló mellé, belső, térelválasztó, alacsony sövényként melyre példát az alábbi képen láthatunk, kifejezetten alkalmas lehet, ha a szükséges gondoskodást minden esetben megkapja.

Gyorsan nő, így bármikor könnyedén formázható válik, bírja is a rendszeres nyírást, és egy extra különlegessége még tovább növelheti értékét, az október-novemberben kezdődő virágzása, mely egészen a fagyokig kitart. 

Sövény 2 - Sövény, amiből még tea is készíthető? Igen, létezik!

A “Magyar teaprojekt” keretein belül lassan elérhetővé válnak a hazai teatermesztés tapasztalatai, így arról is bizonyságot nyerhetünk, hogy mennyire képes ellenállni a hazai klímának. A 2018/19-es tél minden bizonnyal ki tett magáért, ezáltal fontos tapasztalatokat szerezve.

Ha szeretnének bővebb információkhoz jutni, vagy egyéb érdekességekről olvasnának tea témában, keressék fel a “Magyar teaprojekt” oldalát az alábbi elérhetőségen: www.teaprogramok.hu

Közzétette: Dénes Krisztián

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .