Ezért elengedhetetlen a megfelelő vízmennyiség kijuttatása a szép gyep eléréséhez

ntözőrendszer 2 - Ezért elengedhetetlen a megfelelő vízmennyiség kijuttatása a szép gyep eléréséhez
„Víz! Se ízed nincs, se színed, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy.”
//Antoine de Saint-Exupéry

A rövidke kis idézet tulajdonképpen mindent elmond, amit a vízről érdemes tudni. Nélküle nincs élet, így kijelenthetjük, hogy öntözés nélkül nincs igazi gyep sem. Itt le is zárhatnánk a témát, de azért ennyire nem szeretném szűkre szabni ezt a bejegyzést. 🙂

Miért kell öntözni, régen sem kellett, mégis szép volt minden?

Ha így is volt, a régen már régen elmúlt. Azóta mindenki biztos észrevette, hogy az időjárás “megbolondult”.

Télen kora tavaszi időjárás és hónapokig semmi havazás? Sajnos volt rá példa, és úgy vélem lesz is még benne részünk.

Kora tavasztól tartósan 20°C fok feletti hőmérséklet? Eltűnt a tavasz, tél után majdnem nyár? Ezt is volt “szerencsénk” megtapasztalni.

Nyáron hetekig tartó kánikula csapadék nélkül? Sajnos idén is várható.

Ősszel annyira nagy meleg, hogy a kertészetek nem merik kitermelni a földlabdás fákat csak 2 hetes késéssel? 2018-ban ezzel sajnos mi is megjártuk.

Mai világunk velejárója a melegebb és szárazabb, csapadékmentes időjárás. Szükséges tehát valamilyen más forrásból pótolnunk a növények számára a vizet. 

Nagymértékben tehetünk a gyep ellenállóképességének fejlesztéséért, különféle módszerekkel, gyeptrágyákkal, kisebb fajta tréningekkel, de mindezektől függetlenül egy minimális mennyiségre mindig szükséges lesz a vízből, melyet mi adunk neki. 

Az öntözés alapjai

 Az öntözés mennyiségét leginkább az évszak és a hőmérséklet befolyásolja. Nincs szükség a hűvösebb és csapadékosabb időszakban annyi locsolásra, mint a nyári forróságban és kánikulában.

Emellett számos más egyéb tényező is szerepet játszik a megfelelő öntözési mennyiség kiszámításában, de mind közül ez a pont a legfontosabb. Ha nem e két tényező figyelembevételével állítjuk össze az ajánlott öntözési mennyiségeket, akkor sajnos tévesen járunk el.

Minden öntözés alkalmával egyforma mennyiség kijuttatása javasolt, csak az nem mindegy, hogy milyen időjárás esetén hetente hány alkalommal kell ezt a mennyiséget kijuttatni.

A kijuttatott vízmennyiség méréséhez nincs más teendő, mint beszerezni néhány csapadékmérő edényt, kihelyezni a gyepre locsolás előtt, és a locsolás végeztével csak le kell olvasnunk a mérőedényről, hogy mennyi víz került az adott területre. Pofon egyszerű igaz?

Na de mégis mennyi az ideális mennyiség? 

Erre a kérdésre választ kaphat, ha megrendeli a Gyepápolási ABC című könyvet. A lap alján található gombra kattintva megtudhat többet a könyvről.

ntözőrendszer - Ezért elengedhetetlen a megfelelő vízmennyiség kijuttatása a szép gyep eléréséhez

Néhány árulkodó jel, hogy nem megfelelő a kijuttatott vízmennyiség

  • Ha öntözés után tocsog a gyep
  • Ha öntözés után úgy látjuk, hogy száraz a talaj
  • Ha foltokban száraz, foltokban pedig nedves a talaj

Sajnos ezek olyan problémák, amik mindenképpen beavatkozást igényelnek, különben hosszú távon kárt tehetünk féltett gyepünkben. 

Nemrég megjelent könyvünkben (e-Book) részletes leírást talál minden az előbbiekben taglalt tanácsról, részletes leírásokkal, példákkal.

Ha szeretne többet megtudni a könyvről, kattintson az alábbi gombra:

Közzétette: Dénes Krisztián

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .