Erdőszéli piros bogyós: a csipkebogyó

2018.01.18. - Erdőszéli piros bogyós: a csipkebogyó

Különösen a téli időszakban fontosak a vitaminok, hiszen a megfázás és az influenza járvány is ekkor üti fel fejét leggyakrabban. Erre kínál megoldást a csipkebogyó.

A csipkebogyó vagy más néven hecsedli vagy gyepűrózsa, a vadrózsa termése. Általában erdőszéleken, domboldalakon vagy kertekben bukkanhatunk rá és tűzpiros bogyójára.
Az első őszi fagyok idején érik be, ilyenkor érdemes leszedni belőle. Javarészt a narancssárga még nem érett, a bordó pedig már túlérett, így nekünk a tűzpiros termésre van szükségünk.

Mit tartalmaz?
A csipkebogyó talán az egyik legjobb C-vitamin forrás, akár 10-szer többet is tartalmazhat, mint például a citrom. Emellett vasat, magnéziumot, A, B1 és B2, K és P vitamint is tartalmaz, így több mint ideális.

Nem csak vitaminban gazdag, de a gyümölcs húsának elfogyasztása kedvezően hat a cukorbetegségre, immunerősítő hatása van, erősíti a vérerek falát és stresszoldó hatással is bír. A hecsedli magjában pedig E-vitamin található.

2018.01.18 2 - Erdőszéli piros bogyós: a csipkebogyó

Mire használhatjuk?
A rengeteg hasznos anyagnak köszönhetően kiválóan alkalmas teának. Emellett lekvárnak is tökéletes.

Vigyázzunk, a csipkebogyó teát nem forrázással készítjük, hanem áztatással.

Néhány órára áztassuk be a csipkebogyót langyos vízbe, majd lehetőleg ízesítés nélkül fogyasszuk.
Azért kell áztatással elkészíteni a teát, mert hő hatására a C-vitamin elbomlik, így a legértékesebb alapanyag veszne kárba.

Tartósítás
Különösen ajánlott a piros bogyók egész télen való felhasználása. Ehhez mindenképpen tartósítanunk kell, mégpedig szárítással. Jómagam egészben, egy száraz, levegős helyen szoktam szárítani, gyakori forgatás mellett, hogy ne fülledjen be. Egy egyszerű kartondobozban, egy soron szoktam elhelyezni, hogy egymáson ne legyen több bogyó, így gyorsabb a száradás folyamata.

Közzétette: Dénes Krisztián

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .