Elérkezett az ideje a kerti eszközök karbantartásának

gardening tools 1478547 640 - Elérkezett az ideje a kerti eszközök karbantartásának

Már látszik a fény az alagút végén. Február közepén járunk, a talaj még fagyott, virágokat nagyon elvétve látunk csak. Végre jut egy kis idő a kerti szerszámokra is.

Fafelületek karbantartása

Az ásó, a kapa és a gereblye mind-mind nagy szolgálatot fognak tenni a tavaszi munkálatok során. Feltéve, ha gondoskodtunk róla kellően.

Első körben nézzük meg a szerszám fejét, hátha a tél során elkezdett lötyögni a fanyélen. Ha mozog, mindenképpen áztassuk be vízbe a teljes fejet, hogy a fa megszívja magát vízzel, és remélhetőleg ezután nem fog izegni-mozogni a fej többé. Ha mégis, egy szög vagy csavar segítségével biztosan rögzíthetjük a fejet.

Ne feledkezzünk meg a fanyél lecsiszolásáról sem. Fájdalmas tud lenni, ha szálka megy a kezünkbe. Akár ezután egy kis ásványi olajjal átkenhetjük a nyelet, a hosszabb élettartam reményében.

Fémfelületek karbantartása

Egy kertbarát sem szeretné, ha feleslegesen kárt tenne növényeiben, gyümölcsfáiban egy életlen metszőollónak köszönhetően.
Sajnos az évek során megfeledkezünk róla, hogy az éles pengék bizony kicsorbulnak, így néha napján szükséges az élezésük.

roses 1412502 640 - Elérkezett az ideje a kerti eszközök karbantartásának

Nem csak könnyebb a munka egy éles pengével, de az eszköz élettartamát is rendkívül megnövelheti egy kis gondoskodás.

További törődés gyanánt egy kis olajat is juttathatunk a pengére és a mozgó alkatrészekre. Így könnyebben nyílik és záródik például a metszőolló, és nem mellesleg a rozsdásodástól is védi az eszközt.

Közzétette: Dénes Krisztián

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .