Nem a legszebb és legkívánatosabb gyümölcs, de a lehető legjobbkor érik be, a téli fagyok idején, mikor szinte nincs más alternatíva. Ez a naspolya.
Különleges gyümölcsről beszélhetünk, hiszen a rózsafélék családjába tartozik és az alma, a körte és a birs rokona.
Mikor érik?
Késő ősszel érik be, ilyenkor színe barna. A fáról leszedve azonban még kemény, fogyasztásra nem alkalmas, ezért érdemesebb a fán hagyni ameddig csak lehet. Legalább míg 1-2 alkalommal megcsípi a fagy, mert így édesebbé válik.
Miután leszüreteltük, feltehetjük például a padlásra tovább érlelni, addig amíg a gyümölcs meg nem puhul teljesen, vékony héja könnyen lehámozható, színe pedig sötét barna nem lesz.
Mit tartalmaz?
Nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, emellett vasban és kalciumban gazdag, valamint gyulladáscsökkentő hatással bír.
Fogyaszthatjuk nyersen, a héját lehámozva és a magokat kikerülve, de akár gyümölcslekvár is főzhető belőle.