Itt az ideje megtervezni az idei évet – 2. rész

2018.01.03. - Itt az ideje megtervezni az idei évet - 2. rész

Az előző bejegyzésben áttekintettük a téli előkészületek 4 fontos összetevőjét. Most következzen az 5. és egyben talán az egyik legfontosabb, mégpedig a kerti eszközök karbantartása. Az 1. részt <<ITT>> találod.

A kerti eszközök karbantartása talán a legfontosabb teendő ilyenkor. Ha akkor kezdenénk csak megvizsgálni minden eszközünk állapotát, amikor már szükségünk lenne rá, a kapkodás miatt biztosan kimaradna valami. Annyira sokrétű karbantartási munkálatokra van szükség, hogy rögvest kezdjünk is bele.

Benzinmotoros gépek

Lassan 2 hónapja nincs szükségünk a fűnyírónkra, így már biztos mindenkinél megérdemelt pihenőjét tölti. Ha szeretnénk, hogy tavasszal is hűségesen szolgáljon bennünket, nem árt odafigyelni néhány dologra. Többek között a benne hagyott üzemanyagra, az évente esedékes olajcserére, és a borotvaéles késre.

2018.01.05. 2 - Itt az ideje megtervezni az idei évet - 2. rész

Még az ásványvíznek is van szavatossági ideje, hát még az üzemanyagnak. Nagy bosszúságot tud okozni tavasszal, mikor nem akar beindulni fűnyírónk. Egyből szerelőhöz sietünk, pedig nincs is rá szükség minden esetben. Az ősszel benne felejtett üzemanyag ugyanis ennyi idő alatt szinte használhatatlanná válik. Ha benne hagytunk akár 1-2 dl-t is, és azzal próbáljuk életre kelteni gépünket, bizonyára nem fog beindulni.

Soha! ne hagyjunk üzemanyagot benzinmotoros kerti gépeinkben a téli időszakban, minden esetben öntsük ki vagy járassuk ki belőle.

2018.01.05. 3 - Itt az ideje megtervezni az idei évet - 2. rész

Még most sem késő, de tovább ne halogassuk, mert akár kárt is tehetünk ezzel gépeinkben.

Nemcsak az autóknál van szükség az olajcserére, fűnyírónk is igényli a friss kenőanyagot. Legcélszerűbb, ha a használattól függetlenül évente cseréljük. Hogy tavasszal vagy ősszel, ránk van bízva, de mindenképpen csak az előírt olajat és mennyiséget használjuk. Feltéve ha sokáig szeretnénk használni hibamentesen.

2018.01.05. 7 - Itt az ideje megtervezni az idei évet - 2. rész

A fűnyíró motorjának kímélése és nem utolsó sorban a gyönyörű gyep kialakításának érdekében mindig figyeljünk a fűnyíró kés élére. Legyünk elővigyázatosak, és lehetőség szerint mindig kerüljük el a köveket, szegélyeket, ezzel is növelve a kés élettartamát. Végtelenségig ugyanis nem élezhető újra és újra. A nem tökéletesen szimmetrikus élezés miatt akár a teljes hajtásrendszerét is tönkre tehetjük szeretett fűnyírónknak.
Ugye nem éri meg spórolni egy pár ezer forintos új késen?

Láncfűrészünkre nagy valószínűséggel most van a legnagyobb szükség, így a tél derekához érve, azonban ha hosszabb ideig pihentetjük, szintén az előbb leírtak vonatkoznak rá, vagyis lehetőség szerint ürítsük ki az üzemanyag tartályát.

Mindig csak a szükséges mennyiségű üzemanyagot vásároljuk meg, és a lehető leghamarabb használjuk fel. 

Szivattyú, locsolócső

A téli farkasordító hidegben a házi vízszivattyú és a locsolócső legnagyobb ellensége a fagy. Az idei tél egyelőre még nem volt annyira fagyos, hogy nagy kárt tehetett volna bennük, ha el is felejtettük leengedni belőlük a vizet. Még mielőtt rengeteg bosszúságot okozna az első locsolás alkalmával egy lyukas locsoló tömlő, engedjük le teljesen belőle a vizet. Ha szétrepeszti a jég, nincs mit tenni, újat kell venni.

2018.01.05. - Itt az ideje megtervezni az idei évet - 2. rész

Metszőolló, ágvágó olló, sövényvágó olló

Persze, tudom, mindenki tudja, az éles késsel is jobb dolgozni mint egy tompával. Ez igaz a metszőollóra és az ágvágó ollóra is. De nem csak a munka megkönnyítése érdekében van szükség ezen eszközök megélezésére. Ugyebár nekünk is fáj, ha elvágjuk a kezünket egy éles tárggyal, nem különben a fának sem jó érzés mikor megmetszik ágait.
Nagymértékben befolyásolja a fán ejtett seb nagysága a későbbi növekedést, gyümölcshozamot és betegségekkel szembeni ellenállóképességet. Éppen ezért mindig a lehető legélesebb metszőollóval vagy ágvágó ollóval lássunk neki a metszésnek, és ügyeljünk a minél kisebb sebek ejtésére.

2018.01.05. 5 - Itt az ideje megtervezni az idei évet - 2. rész

Ásó, kapa, nagyharang

A fával ellentétben, a földnek nem esik rosszul ha életlen az ásó, vagy csorba a kapa. De mi sem szeretnénk izomlázat, igaz? 🙂 Egy éles ásóval könnyebben halad a munka és nem is olyan fárasztó, bár erről sokan megfeledkeznek. Ugyan ez a helyzet a fejszével is, mely szintén nagyban megkönnyíti a munkavégzést, ha borotvaéles.

2018.01.05. 6 - Itt az ideje megtervezni az idei évet - 2. rész

Nem árulok zsákbamacskát. Véleményem szerint, ha ezeket a teendőket elvégeztük, készen állunk a tavaszi nagy hajrára. 🙂

Közzétette: Dénes Krisztián

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .