Itt az ideje megtervezni az idei évet – 1. rész

2018.01.03. - Itt az ideje megtervezni az idei évet - 1. rész

Nagy megkönnyebbülést jelent a tél beköszönte a kertszeretőknek. Ilyenkor nincs annyi teendő, és halaszthatatlan elfoglaltság a kertben, mint a többi évszakban. Azonban ilyenkor sem szabad megfeledkezni néhány nagyon fontos teendőről, többek között az alábbiakról sem:

Még én is szinte a karácsonyi hangulat és a bejgli hatása alatt vagyok 🙂 , de eljött az új év. Nagyon fontos, hogy időben megtervezzük mit is szeretnénk ebben az évben kertünkben látni, kertünkkel csinálni.

5 fontos dologra hívnám fel a figyelmet, amivel én is gyakran elcsúsztam, és már későn eszméltem, így csak kapkodással tudtam behozni a lemaradásomat, olykor kevesebb sikerrel:

Vetőmagok

Időben ki kell találni, hogy milyen zöldséget szeretnénk szüretelni, így ehhez megfelelően kell választatnunk a vetőmagokat. Akár készíthetünk egy rajzot is kertünkről, hogy milyen zöldséget hova szeretnénk vetni és abból pontosan mennyit. Mindig vegyünk inkább 1-1 tasakkal többet az adott vetőmagból, és ha szükséges inkább osszuk el ha kicsit több maradt, mint sem idő előtt elfogyjon.

2018.01.03. 2 - Itt az ideje megtervezni az idei évet - 1. rész

Azonban elővigyázatosnak kell lennünk, mert az ismeretlen forrásból származó magokban csalódhatunk. Lejárt a szavatossága, vagy nem is az van benne amire számítunk. Éppen ezért mindig a jól bevált magokat válasszuk, vagy akár szakboltból vásároljunk. Nem biztos, hogy hosszú távon megéri az akciósat választani, sőt.

Egy naptár segítségével tudjuk a legkönnyebben észben tartani, hogy melyik vetőmagot mikor kell elvetni. Erre is nagy figyelmet kell fordítanunk, hiszen csak akkor várhatunk megfelelő terméshozamot, ha jó időben és a jól előkészített talajba vetünk.
Mindig fogadjuk meg a tasak hátoldalán található időpontokat és egyéb információkat a vetésnél.

Virágok

Lassan hozzá kell látni az új virágcserepek és a virágföld beszerzéséhez. Még távolinak látszik a tavasz, de nagyon gyorsan telik az idő, és egyre több halaszthatatlan munka vár majd ránk. Többek között a virágok átültetése vagy kiültetése a szabadba.

2018.01.03. 5 - Itt az ideje megtervezni az idei évet - 1. rész

Növényvédelem

Hiába minden előkészület és tervezés, ha a fontos növényvédelmi munkálatokat kihagyjuk a tél végén. A tavaszi lemosó permetezés nagyon fontos minden növényünk számára. Érdemes tehát már most felkészülnünk, hogy az egyes gyümölcsfákat, bokrokat milyen növényvédő szerekkel kezeljük majd.
Még arra is van időnk, hogy tanácsot kérjünk szakembertől.

2018.01.03 6 - Itt az ideje megtervezni az idei évet - 1. rész

Fontos, hogy betartsuk a különféle kemikáliák használati utasítását. Semmi esetre se használjunk az előírtnál nagyobb koncentrációt, és felbontást követően ne tároljuk túl sokáig. Ha kifogyott a flakon, a környezetvédelmi előírásoknak megfelelően dobjuk ki.

Tápanyag

Ahogyan az emberi szervezetnek, úgy a növényeknek is szüksége van tápanyagra. Leginkább a tavaszi időszakban, hiszen ilyenkor fejezik be “téli álmukat”. Ekkor a nitrogénben dús tápanyag elengedhetetlen számukra.

2018.01.03. 3 - Itt az ideje megtervezni az idei évet - 1. rész

Kerti eszközök

A kerti eszközök karbantartása talán a legfontosabb teendő ilyenkor. Ha akkor kezdenénk csak megvizsgálni minden eszközünk, amikor már szükségünk lenne rá, a kapkodás miatt biztosan rossz döntést hoznánk. Annyira sokrétű karbantartási munkálatokra van szükség, hogy egy külön bejegyzést szentelek a kivesézésükre, melyet <<ITT>> érhetsz el.

Közzétette: Dénes Krisztián

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .