Így ültesd el a földlabdás fenyődet

2018.01.06. 3 - Így ültesd el a földlabdás fenyődet

Alapvetően kétféle nem vágott fenyőféle létezik: a földlabdás és a konténeres. Ha ezek közül választottál magadnak egy szép példányt karácsonyfának, akkor feltétlenül olvasd el, hogyan is kell elültetni az ünnepek után.

Eljött a vízkereszt ideje, lássunk hát neki leszedni karácsonyfánkról a díszeket és az égősort, idén még szükségünk lesz rá. 

Mától kezdve egyre korábban kel fel a nap, és egyre hosszabbak lesznek a nappalok. Még néhány hét, és talán megjelennek a tavasz első hírnökei.

Bár jelenlegi időjárásunkon ez nem látszik meg, hiszen napok óta kora tavaszias az időjárás, és ez még néhány napig biztosan kitart. Milyen szerencse, hiszen éppen ideális a levegő hőmérséklete a földlabdás fenyőfák kiültetésére. Lássunk is neki áttanulmányozni a teendőket.

2018.01.06. - Így ültesd el a földlabdás fenyődet

Első lépésként válasszunk megfelelő helyet a fenyő fajtájától függően, hiszen hiába való az alapos gondoskodás, ha nem érzi jól magát a növény az új helyén, vagy évek múltán kárt okozhat értékeinkben.

Ezután szerezzünk be tápanyagban gazdag földet, esetleg marhatrágyát.

Végül pedig jöjjön az ültetés legnehezebb része, egy jó kis testmozgás az ünnepek után. Érdemes jókora gödröt ásni, legalább a földlabda 2-3 szorosának megfelelőt, így kényelmesen marad hely a gyökérzetnek a puha talajban a gyarapodásra. Nem szükséges óriási mélységekig leásnunk, de minimum annyira, hogy a 30-40 cm vastagon tudjunk a tápanyagban gazdag földből és esetlegesen a marhatrágyából szórni a gödör aljára.

Ültetés előtt mindenképpen vágjunk vissza a fa gyökérzetéből néhány centimétert, ezzel is elősegítve és serkentve a növekedésüket.

2018.01.06. 2 - Így ültesd el a földlabdás fenyődet

A fáradtságos munkával kiásott gödör aljára kerüljön a marhatrágya, mely egyébként nem szükséges, ha jó minőségű talajba ültetünk. Közvetlenül rá tehetjük a tápanyagban gazdag földet.

Nagyon fontos, hogy a fenyő gyökérzete közvetlenül ne érintkezzen a marhatrágyával, mert megégetheti, és kárt tehet benne.

Ezután helyezzük bele a fenyő “labdáját” a jól beiszapolt gödörbe, de ügyeljünk rá, hogy az egész földlabda rész a talajszint alá kerüljön. Vissza is helyezhetjük a kiásott földet a gödörbe, kellően tömörítve.
Majd feltétlenül locsoljuk meg és ezt gyakran ismételjük meg akár 2-3 héten keresztül, a begyökeresedést követően pedig egyre ritkábban. Egy-egy forró nyári nap estéjén szintén meglocsolhatjuk, hogy biztosan ne száradjon ki idő előtt.

Beültetést követően szalmával vagy mulcsréteggel fedjük vastagon a talajt a törzs közelében, ezzel megelőzve a fagykárt.

Az előbb leírt lépéseket kell követni a konténeres fenyőfánál is, annyi különbséggel, hogy a konténerből ki kell venni és úgy kell elültetni.

Kellemes időtöltést kívánok a hétvégére!

Közzétette: Dénes Krisztián

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .