Dércsípte finomság: A naspolya

2018.01.20 - Dércsípte finomság: A naspolya

Nem a legszebb és legkívánatosabb gyümölcs, de a lehető legjobbkor érik be, a téli fagyok idején, mikor szinte nincs más alternatíva. Ez a naspolya.

Különleges gyümölcsről beszélhetünk, hiszen a rózsafélék családjába tartozik és az alma, a körte és a birs rokona.

Mikor érik?
Késő ősszel érik be, ilyenkor színe barna. A fáról leszedve azonban még kemény, fogyasztásra nem alkalmas, ezért érdemesebb a fán hagyni ameddig csak lehet. Legalább míg 1-2 alkalommal megcsípi a fagy, mert így édesebbé válik.
Miután leszüreteltük, feltehetjük például a padlásra tovább érlelni, addig amíg a gyümölcs meg nem puhul teljesen, vékony héja könnyen lehámozható, színe pedig sötét barna nem lesz.

2018.01.20 2 - Dércsípte finomság: A naspolya

Mit tartalmaz?
Nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, emellett vasban és kalciumban gazdag, valamint gyulladáscsökkentő hatással bír.

Fogyaszthatjuk nyersen, a héját lehámozva és a magokat kikerülve, de akár gyümölcslekvár is főzhető belőle.

Közzétette: Dénes Krisztián

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..